Τροφές με σίδηρο: Ποιους συνδυασμούς πρέπει να αποφεύγετε
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος.
Τα κορίτσια από 13 ετών και οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς και έγκυες έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο.
Η μειωμένη πρόσληψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία.
Τα συμπτώματά της είναι:
-Αίσθημα αδυναμίας
-Εύκολη κόπωση
-Ωχρότητα
-Ταχυπαλμίες
-Δυσπεψία
-Σπάσιμο των νυχιών
-Τριχόπτωση
Αποφεύγετε να συνδυάζετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με:
-Τσάι, καφέ, αναψυκτικά τύπου κόλα, κόκκινο κρασί: Περιέχουν τανίνες, οι οποίες δυσχεραίνουν την απορρόφηση του σιδήρου.
-Γαλακτοκομικά ή άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, το οποίο δεσμεύει το σίδηρο. Όταν δηλαδή τρώτε δημητριακά πρωινού, προτιμήστε τα χωρίς γάλα ή γιαούρτι, επειδή θα μειωθεί η απορρόφηση του σιδήρου που σας προσφέρουν.
-Φυτικές ίνες (π.χ. προϊόντα ολικής άλεσης), καθώς και αυτές με τη σειρά τους μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Διαβάστε επίσης:
Χορτοφαγικά ζεύγη τροφών για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου
Ποιο είναι το φρούτο που έχει περισσότερη βιταμίνη C ακόμη και από τα... πορτοκάλια
Ποια είναι η ελληνική «υπερτροφή» που μπορούμε να τρώμε άφοβα κάθε μέρα