ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μητρικός θηλασμός: Τα σημαντικά του οφέλη αγγίζουν μέχρι και το σύστημα υγείας ...

Ο μητρικός θηλασμός είναι θεμέλιο για την ισορροπημένη διατροφή τόνισαν επιστήμονες Διαιτολόγοι & Διατροφολόγοι στο 1ο Συμπόσιο Ομάδας Ειδικών Δημόσιας Υγείας, που πραγματοποιήθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων-Διατροφολόγων στις 28 Μαΐου και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι ειδικοί επιστήμονες επεσήμαναν την ανάγκη οι Έλληνες να αναπτύξουν κουλτούρα μητρικού θηλασμού, τονίζοντας τα οφέλη που προκύπτουν για το σύστημα υγείας και τη φαρμακευτική δαπάνη. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσαν την ελληνική πολιτεία να νομοθετήσει υπέρ του μητρικού θηλασμού καθώς πλέον, μετά από πολυετή επιστημονική έρευνα και εμπειρία, αποδεικνύεται πως το μητρικό γάλα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη φυσιολογική ανάπτυξη των βρεφών και στη θωράκιση της υγείας του νεογνού και της μητέρας.

Αναφερόμενοι στην παιδική ηλικία, οι ιατροί και διατροφολόγοι επεσήμαναν την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας σε ηλικίες άνω των 5 ετών και τόνισαν την ανάγκη θεσμικής παρέμβασης με κεντρικό άξονα τη σχολική σίτιση. Για τα κυλικεία υπάρχει επαρκής νομοθεσία, σημείωσε η Ιωάννα Κόντελε, από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας, Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, η οποία, ωστόσο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι τηρείται. Ο εκσυγχρονισμός των διαιτολογίων παιδικών σταθμών και κατασκηνώσεων και η σίτιση στα σχολεία, προέκυψε, όμως, ότι συνιστούν πεδία για περαιτέρω δράση στα οποία η χώρα υστερεί σημαντικά και πρωτοστατεί η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Δεν υπάρχουν καλές και κακές τροφές

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τονίστηκε ότι οι Έλληνες έχουν αποκλίνει από το μεσογειακό πρότυπο διατροφής που συνέβαλε στο να έχουν υψηλότερο μέσο όρο ζωής κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Το οικογενειακό περιβάλλον και κυρίως οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται σωστά και να εμφυσούν στα παιδιά τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής, ενώ κλειδί στην ενίσχυση της διατροφικής κουλτούρας των Ελλήνων είναι η συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων ήταν το κοινό συμπέρασμα.

Ο επιστημονικός εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Αντώνης Καμπάνης προσέθεσε ότι η βιομηχανία επενδύει στην ανάπτυξη ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων τονίζοντας ότι όλες οι τροφές χωράνε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Διαβάστε ακόμη:

Πανδημία παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη: Υπέρβαρο ή παχύσαρκο 1 στα 3 παιδιά

Μητρικός θηλασμός: Πόσο πρέπει να διαρκεί, ποια είναι τα οφέλη

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved