ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα FODMAP: Η λύση στο φούσκωμα και το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Η δίαιτα FODMAP έχει σχεδιαστεί ώστε να ανακουφίζει από το ενοχλητικό φούσκωμα και τα λοιπά συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Πρόκειται για ένα διατροφικό πλάνο που αποκλείει τους βραχείας αλύσου υδατάνθρακες (ζυμώσιμοι ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και αλκοόλες), οι οποίοι ευθύνονται για την εκδήλωση των ενοχλήσεων σε πολλούς ασθενείς με ΣΕΕ.

Η δίαιτα FODMAP σχεδιάστηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μονάς της Μελβούρνης έπειτα από διαπίστωσή τους ότι τα συμπτώματα του ΣΕΕ προκύπτουν από τους υδατάνθρακες και τις φυτικές ίνες που περιέχουν ορισμένες τροφές.

Στη λίστα των «ένοχων» τροφών κατατάσσονται το ψωμί, το σκόρδο, το κρεμμύδι, ορισμένα φρούτα και λαχανικά, ορισμένα τεχνητά γλυκαντικά, το μέλι και σε κάποιες περιπτώσεις τα γαλακτοκομικά.

Όλες αυτές οι τροφές περιέχουν τα λεγόμενα FODMAPs, ένα είδος υδατανθράκων που δεν απορροφώνται επαρκώς από το λεπτό έντερο. Στα άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία στα FODMAPs, ένα ή και περισσότερα από αυτά ενδέχεται να προκαλέσουν κρίση του ΣΕΕ.

Πέραν αυτών που αναφέρθηκαν παραπάνω, άλλες τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε FODMAPs είναι οι εξής:

- ζυμαρικά, γλυκά και μπισκότα από σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι ή κεχρί

- μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, κεράσια, καρπούζι

- μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, πράσα, παντζάρια, μανιτάρια

- αρακάς, φασόλια, φακές, σόγια

- γαλακτοκομικά (για τα άτομα που παρουσιάζουν ευαισθησία/δυσανεξία στη λακτόζη)

- τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη (με σορβιτόλη ή ξυλιτόλη)

Μερικές από τις τροφές που επιτρέπονται στο πλαίσιο της δίαιτας FODMAP είναι οι εξής: βρώμη, ρύζι, κινόα, ζυμαρικά και ψωμί χωρίς γλουτένη, μπανάνα, μύρτιλο, πεπόνι, καρύδα, σταφύλι, ακτινίδιο, λεμόνι/μοσχολέμονο, πορτοκάλι, παπάγια, ανανάς, σμέουρο, φράουλα (τα φρούτα αυτά να μην ξεπερνούν τη μία μερίδα την ημέρα), πιπεριά, καρότο, αγγούρι, μελιτζάνα, μαρούλι, ελιά, πατάτα, σπανάκι, τομάτα, μοσχάρι, κοτόπουλο, ψάρι και θαλασσινά, αβγό, χοιρινό, τόφου, τυρί τσένταρ, παρμεζάνα, φέτα, ελαίολαδο, φιστίκια, καρύδια.

Στο πλαίσιο δοκιμής που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες του Μονάς πριν από δύο χρόνια, ζήτησαν από ομάδα ασθενών με ΣΕΕ να αποκλείσουν τα FODMAPs από τη διατροφή τους. Το αποτέλεσμα ήταν το 74% των ασθενών να παρατηρήσει υποχώρηση των συμπτωμάτων (φούσκωμα, πόνος στην κοιλιά, διάρροια, δυσκοιλιότητα κ.α.).

Μάλιστα, τα ευρήματα εντυπωσίασαν τόσο τους γαστρεντερολόγους του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου που προσάρμοσαν τη δίαιτα στα βρετανικά δεδομένα. Επίσης, πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πρώτη δοκιμή στις ΗΠΑ επάνω στη δίαιτα FODMAP, με αποτελέσματα εξίσου εντυπωσιακά με αυτά της δοκιμής στην Αυστραλία.

Συνιστάται στους ασθενείς με ΣΕΕ να συμβουλευθούν το διατροφολόγο και το γιατρό τους ώστε να προσαρμόσουν τη δίαιτα FODMAP στις δικές τους ανάγκες, καθώς κάθε περιστατικό παρουσιάζει ιδιαιτερότητες.

Επίσης, η δίαιτα δεν πρέπει να διαρκέσει για περισσότερο από οκτώ εβδομάδες, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις ή σε ανισορροπία των βακτηρίων του γαστρεντερικού.

Πηγή: Mail Online

Δείτε κι αυτό:

Ευαίσθητο στομάχι ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου; Πώς τα ξεχωρίζουμε

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Ποια είναι τα συμπτώματα, τι να προσέχετε

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Ποια η σχέση του με τη βιταμίνη D

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved