Είναι πραγματικό το βάρος που δείχνει η ζυγαριά από τη μία μέρα στην άλλη;
Έχετε ακούσει πολλές φορές να σας λένε ότι είναι ανώφελο να ζυγίζεστε κάθε μέρα! Και όμως, οι περισσότεροι δεν μπορούν να αντισταθούν στο πρωινό ζύγισμα, προκειμένου να δουν τη ζυγαριά να δείχνει τα κιλά προς τα κάτω.
Ανάμεσα στους παράγοντες που επηρεάζουν τα νούμερα στη ζυγαριά είναι η κατακράτηση υγρών, οι αποθήκες γλυκογόνου και οι αλλαγές στη μυική μάζα. Δεν αποτελούν, ωστόσο, δείκτες για το αν η διατροφή σας είναι επιτυχημένη, ούτε αν μειώθηκε το ποσοστό λίπους στο σώμα σας. Εάν καταλάβετε πώς λειτουργεί αυτός ο μηχανισμός, θα απελευθερωθείτε από την καθημερινή «μάχη» με τη ζυγαριά.
Το νερό αποτελεί το 60% της σωματικής μας μάζας. Οι διακυμάνσεις στη συγκέντρωση υγρών στο σώμα μας σε καθημερινή βάση είναι φυσιολογικές.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την κατακράτηση υγρών είναι:
Η πρόσληψη νερού: Όσο περίεργο και αν ακούγεται, όσο λιγότερο νερό καταναλώνετε τόσο περισσότερο κατακρατά το σώμα σας. Όταν λοιπόν είστε ακόμα και ελαφρά αφυδατωμένοι η ζυγαριά, μπορεί να δείξει παραπάνω. Η λύση είναι να πίνετε αρκετό νερό, τουλάχιστον 1 1/2 - 2 λίτρα την ημέρα.
Το υπερβολικό αλάτι: Το αλάτι παίζει σημαντικό ρόλο στην κατακράτηση υγρών. Θα περίμενε κανείς να το συναντήσει σε μεγάλη συγκέντρωση μόνο σε αλμυρές τροφές, όπως τσιπς, ξηρούς καρπούς και κράκερς. Ένα τρόφιμο δε χρειάζεται να είναι αλμυρό, για να έχει αρκετό αλάτι. Μπορεί να έχει αρκετό αλάτι ακόμη και ένα γιαούρτι, το ψωμί ή άλλες επεξεργασμένες τροφές. Γι'αυτό καλό είναι να ελέγχετε τις διατροφικές ετικέτες πριν την κατανάλωση.
Πρόσληψη βάρους πριν την έμμηνο ρύση: Είναι σύνηθες να αυξάνεται απότομα το βάρος πριν την περίοδο και έτσι απότομα να μειώνεται. Η πρόσληψη βάρους στην περίπτωση αυτή μπορεί να αποφευχθεί πίνοντας αρκετό νερό, ακολουθώντας κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής και μειώνοντας την πρόσληψη αλατιού.
Γλυκογόνο: Το γλυκογόνο επηρεάζει την αποθήκευση νερού στον οργανισμό. Αποτελεί πηγή καυσίμων που προέρχεται από αποθηκευμένους υδατάνθρακες στο συκώτι και στους μύες. Το απόθεμα αυτό ενέργειας διαφυλάσσει 1 με 2 κιλά νερό. Έτσι, όταν οι αποθήκες γλυκογόνου εξαντλούνται, όταν δεν καταναλώνετε υδατάνθρακες, μειώνεται και αντίστοιχα το νερό που βρίσκεται σε αυτές, με αποτέλεσμα να έχουμε διακυμάνσεις στο βάρος, ακόμα και όταν δεν έχουμε αλλάξει τις προσλαμβανόμενες θερμίδες και το επίπεδο της άσκησης.
Οι καθημερινές αλλαγές στο βάρος σίγουρα δεν αφείλονται στην αλλαγή του ποσοστού λίπους. Μπορεί να οφείλονται σε έναν από τους παραπάνω παράγοντες, αλλά και από το βάρος του φαγητού που καταναλώσατε. Εάν καταναλώσατε ένα γεύμα 2 κιλών τόση θα είναι και η αύξηση που θα δείτε στη ζυγαριά και θα μειωθεί μετά από κάποιες ώρες που θα το έχετε ''χωνέψει''.
Για να πάρετε ένα κιλό λίπους θέλει τακτική κατανάλωση τροφών με λιπαρά και υπερβαση των ημερησίων θερμιδικών αναγκών, οπότε οι καθημερινές αλλαγές στο βάρος είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό.
από τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Βάσω Κυριάκου
Διαβάστε επίσης:
Κανταλούπε: Οι θερμίδες και η θρεπτική αξία του «χρυσού» πεπονιού