ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καφές: Ποιος ο ρόλος του στη σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας, γνωστή και ως πολλαπλή σκλήρυνση, έρχεται να προστεθεί στην ήδη μακρά λίστα των παθήσεων στις οποίες παρατηρείται εντόνως θετική συμβολή από την κατανάλωση καφέ.

Σουηδοί και Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο καφές μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει παράγοντα πρόληψης της αυτοάνοσης πάθησης, ποια είναι όμως η ποσότητα που θεωρούν ιδανική;

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στο Μέριλαντ και το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν συνολικά 2.779 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και 3.960 υγιή άτομα, με στόχο να εντοπίσουν πιθανές συσχετίσεις ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και τις πιθανότητες εκδήλωσης της πάθησης.

Η σουηδική μελέτη περιελάμβανε 1.620 ασθενείς με ΣκΠ και ομάδα ελέγχου 2.788 υγιών ανθρώπων. Στην αμερικανική μελέτη συμμετείχαν 1.159 ασθενείς με ΣκΠ και 1.172 υγιή άτομα.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν πόσο καφέ πίνουν και πόσο καιρό έχουν υιοθετήσει την εν λόγω συνήθεια. Στη συνέχεια, οι ερευνητές υπολόγισαν τη μέση κατανάλωση καφέ πριν την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων σκλήρυνσης αλλά και την περίοδο που εμφανίστηκαν τα πρώτα συμπτώματα και συνέκριναν τα στοιχεία για τους ασθενείς και την ομάδα ελέγχου.

Τα αποτελέσματα των δύο ερευνών υπέδειξαν ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας συσχετίζεται έντονα με τη χαμηλή κατανάλωση καφέ σε ημερήσια βάση, ακόμη κι όταν συνυπολογίστηκαν άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την έκβαση της υγείας.

Περίπου έξι μικρά φλιτζάνια καφέ την ημέρα (πάνω από 900 ml) συσχετίστηκαν με μείωση του κινδύνου ΣκΠ κατά 30%.

Η προστατευτική δράση του καφέ οφείλεται πιθανώς στις νευροπροστατευτικές ιδιότητες της καφεΐνης, η οποία παράλληλα καταστέλλει τις φλεγμονές στο σώμα και ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος στο συκώτι: Ποιος ο ρόλος του καφέ

Καφές & πρόωρος θάνατος: Ποια ποσότητα θεωρείται προστατευτική

«Τι σημαίνει για μένα η σκλήρυνση κατά πλάκας» (εικόνες)

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved