ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα «ναι» και τα «όχι» της διατροφής στο γιορτινό τραπέζι

Τραπέζια παραφορτωμένα με ένα σωρό ορεκτικά, φαγητά και πολλά γλυκίσματα. Για να μην αναφέρουμε τα κάθε είδους ποτά και ξηρούς καρπούς και σνακ. Κι όλα είναι εντυπωσιακά και πεντανόστιμα. Είναι όμως κατάλληλα για τη διατροφή σας;

Καλέσματα, τραπέζια στο σπίτι, γλυκά και κεράσματα... όλα όσα έχουν να κάνουν με το φαγητό φτάνουν στον υπερθετικό βαθμό το δεκαπενθήμερο των γιορτών. Σίγουρα η στέρηση δεν είναι η απάντηση. Η ιδιαιτερότητα όμως είναι πως υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα ή ομάδες τροφίμων που είναι πολύ υγιεινές και ωφέλιμες για εσάς και άλλα που είναι καλό να αποφύγετε καθώς μπορεί να είναι επιβαρυντικές ή ακόμη και επικίνδυνες για την υγεία σας.

Τα ναι – οι τροφές που θα σας κάνουν καλό

Οι βραστές σαλάτες (μπρόκολο, κουνουπίδι, παντζάρια) είναι ιδανικές γιατί σας παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά χωρίς να σας επιβαρύνουν. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι, ρόκα) είναι επίσης πολύ υγιεινά και θα σας προσφέρουν άφθονες φυτικές ίνες, που μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους και σας κάνουν να χορταίνετε με μικρότερη ποσότητα.

Η γαλοπούλα που συνηθίζουν οι περισσότερες οικογένειες είναι μια πολύ υγιεινή επιλογή κρέατος, μπορείτε έτσι να φάτε χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Αλλά και τα υπόλοιπα είδη κρέατος που τρώμε στις γιορτές (χοιρινό ή κατσικάκι) είναι μια χαρά, αρκεί να μην το παρακάνετε στην ποσότητα επειδή είναι αρκετά βαριά.

Οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλές βιταμίνες, λιπαρά οξέα και μέταλλα που τους κάνουν ανεκτίμητους για τον οργανισμό σας. Προτιμήστε ωστόσο τους ανάλατους –αν μάλιστα είναι και άψητοι θα σας είναι ακόμη πιο ωφέλιμοι- αλλά περιοριστείτε σε μια μικρή χούφτα την ημέρα.

Αν η όρεξή σας τραβάει κάτι γλυκό μερικά αποξηραμένα φρούτα είναι μια τέλεια επιλογή: σύκα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες θα καλύψουν την ανάγκη σας για γλυκό και θα σας προσφέρουν βιταμίνες και μέταλλα.

Γιορτές είναι, φυσικά θα φάτε τα παραδοσιακά γλυκά. Ένας μικρός κουραμπιές ή ένα μελομακάρονο την ημέρα δεν θα σας κάνει κακό αρκεί να περιοριστείτε στο ένα! Μάλιστα, τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά αφού περιέχουν ελαιόλαδο και όχι βούτυρο όπως οι κουραμπιέδες,

Τα ίσως – δοκιμάστε αλλά σε μικρή ποσότητα

Στην κατηγορία αυτή δεν υπάρχουν τροφές που μπορεί να σας κάνουν κακό, ωστόσο μπορεί να επιβαρύνουν το στομάχι σας ή να αυξήσουν κατά πολύ την πρόσληψη λιπαρών και ζάχαρης στη διατροφή σας.

Το αλκοόλ: προτιμήστε κρασί ή μπίρα, που αποτελούν τα ποτά με τις λιγότερες θερμίδες.

Βαριά και πικάντικα φαγητά: η γέμιση της γαλοπούλας, λουκάνικα, αλλαντικά, λιπαρά τυριά. Τα λιπαρά και τα βαριά μπαχαρικά που περιέχουν μπορεί να σας προκαλέσουν καούρα, δυσπεψία ή ακόμη και τάση για εμετό.
Αλμυρά σνακ, όπως οι αλατισμένοι ξηροί καρποί και τα συνοδευτικά κρακεράκια ή ακόμη και οι ελιές που συνοδεύουν συχνά τα ποτά, σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να σας επιδεινώσουν το πρήξιμο και την κατακράτηση υγρών.

Τις ημέρες πριν το γιορτινό τραπέζι...

Έχουμε πάντα ως στόχο στις γιορτές να συντηρήσουμε το βάρος μας, ούτε να βάλουμε κιλά, αλλά ούτε και να χάσουμε.
Κρατάμε όσο περισσότερο μπορούμε τις διατροφικές μας συνήθειες που έχουμε.
Ακολουθούμε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της μέρας και δε μένουμε νηστικοί πολλές ώρες.
Καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά.
Δεν φτάνουμε ποτέ πεινασμένοι στο γιορτινό τραπέζι.
1-2 γλυκά εβδομαδιαία δε θα βλάψουν τη σιλουέτα μας.
Πίνουμε 8-10 ποτήρια υγρών ημερησίως (νερό, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, χυμοί, τσάι, γάλα).
Μειώνουμε την κατανάλωση λιπαρών και γλυκών σνακ.
Αποφεύγουμε το φαγητό αργά το βράδυ

Στο γιορτινό τραπέζι...

Καλό είναι λίγες ώρες πριν το γιορτινό τραπέζι να έχουμε καταναλώσει ένα ελαφρύ γεύμα (π.χ. σαλάτα με λίγο τυρί και παξιμάδι ή τονοσαλάτα), έτσι ώστε να μην καταναλώσουμε υπερβολικές ποσότητες φαγητού στο βραδινό τραπέζι.
Πριν σερβίρουμε στο πιάτο μας αναγνωρίζουμε ποια εδέσματα από τον μπουφέ πραγματικά θέλουμε και τρώμε μόνο από αυτά.
Στη συνέχεια, αφού αποφασίσαμε τι θα διαλέξουμε, γεμίζουμε το μισό μας πιάτο με λαχανικά και το υπόλοιπο με το κυρίως φαγητό.
Ενδιάμεσα στο φαγητό πίνουμε πολύ νερό.
Να τρώτε σιγά και να μασάτε καλά, ώστε να μειώσετε την πιθανότητα δυσπεψίας και να καταλάβετε χορτάσατε χωρίς να καταναλώσετε παραπάνω ποσότητες.

Μαργαρίτα Μπουλούμπαση Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Λάρισα mbouloumpasi@logodiatrofis.gr logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πώς θα ξεπαγώσετε σωστά τη γαλοπούλα

Τροφική δηλητηρίαση από τη γαλοπούλα – Πώς θα προστατευθείτε

Crash test στα γλυκά των Χριστουγέννων

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved