ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πώς θα το κάνετε και νόστιμο και υγιεινό!

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι η εποχή που οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Οι πειρασμοί είναι πολλοί είτε σε συγκεντρώσεις φίλων είτε σε οικογενειακές υποχρεώσεις. Κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων η αυτοσυγκράτηση πολλών μειώνεται λόγω των πολλών πειρασμών.

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι συνήθως γεμάτο από τα φαγητά υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένο λίπος, χοληστερίνη, ζάχαρη, νάτριο και θερμίδες, όμως είναι πολύ σημαντικό για εμάς να βρισκόμαστε εκείνες τις ημέρες με τους αγαπημένους μας που όλα αυτά τα θεωρούμε όχι τόσο σημαντικά.

Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή χαλάρωσης και ανταμοιβής για τις δυσκολίες και τις αναποδιές της χρονιάς που πέρασε. Έτσι, χαλαρώνουμε και απολαμβάνουμε όλες τις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, ξεχνώντας όλες τις προσπάθειες του παρελθόντος να προσέξουμε το σώμα μας (Τα ρούχα που δεν μπαίνουν) και την υγεία μας (χοληστερίνη, σάκχαρο, πίεση κ.α.), καθησυχάζοντας τον εαυτό μας ότι μετά τις γιορτές θα ξαναμπούμε σε πρόγραμμα...

Το μυστικό είναι να «αποσυνδέσουμε» την έννοια της ανταμοιβής από το φαγητό και να την «επανασυνδέσουμε» με άλλες δραστηριότητες της αρεσκείας μας, όπως ένα μικρό δώρο στον εαυτό μας.

Όλα καλά. Και έξω βγήκαμε και δώρο πήραμε για τον εαυτό μας. Οι κοινωνικές και επαγγελματικές υποχρεώσεις διαταράσσουν του ομαλούς ρυθμούς μας και το πρόγραμμα διατροφής το οποίο έχουμε.

Το πρόβλημα είναι στο πώς αντιλαμβανόμαστε τα επαγγελματικά γεύματα ή τις εξόδους φαγητού με τους φίλους ή τους συναδέλφους μας. Μην ξεχνάμε ότι ο σκοπός αυτών των συναντήσεων δεν είναι το φαγητό, αλλά ευκαιρία να δούμε φίλους. Δεν θα μας παρεξηγήσει κανείς αν δεν γεμίσουμε το πιάτο μας δύο ή και τρεις φορές. Η ευχάριστη βραδιά και η γαλήνη που αναζητάμε δεν θα έρθει με ένα υπερθερμιδικό, χωρίς έλεγχο γεύμα, αλλά με την ατμόσφαιρα που το συνοδεύει. Δεν είναι στο πιάτο μας, ούτε στο τραπέζι, αλλά γύρω από αυτό.

Δεν χρειάζεται να μην τρώμε τίποτα. Ο λόγος ένας και σημαντικός: Η υπερβολική αυτοσυγκράτηση λειτουργεί καταπιεστικά, με αποτέλεσμα να καταφεύγουμε στην παγίδα του όλα ή τίποτα. Μόλις παραβιάσουμε τους κανόνες που έχουμε θέσει η ίδιοι στη διατροφή, φτάνουμε στην υπερβολή «Έφαγα ένα γλυκό, τα κατέστρεψα όλα. Τώρα δεν έχει νόημα να συνεχίσω την δίαιτα μου». Μην ξεχνάμε ότι τρώγοντας εκτός του προγράμματος την μία μέρα, δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε να τρώμε υπερβολικά ή να πεινάμε την επόμενη μέρα. Μην αγνοήσουμε το αίσθημα του κορεσμού από το στομάχι μας και όχι από το μάτι, γιατί το μάτι δεν χορταίνει...

Μέτρον άριστον: Και αν τελικά δεν τα καταφέρατε, ο ειδικός θα είναι πάλι εκεί να βοηθήσει στον έλεγχο της διατροφικής συμπεριφοράς μας, γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό. Άλλωστε, όλα είναι μέσα στην ζωή και μέσα από τα λάθη μας οφείλουμε να βελτιωνόμαστε και να γινόμαστε καλύτεροι χρόνο με το χρόνο.

Σας παραθέτω μερικές συμβουλές για να κάνετε την μαγειρική σας ποιο υγιεινή:

1. Προτιμήστε τις πατάτες στο αλουμινόχαρτο ή ακόμη στο φούρνο και όχι τηγανητές

2. Παρασκευάστε μια ποιο υγιεινή σάλτσα για τα φαγητά σας, με φρέσκια ντομάτα και λαχανικά της αρεσκείας σας

3. Αποφύγετε το βράσιμο των ζυμαρικών σε ζωικό λίπος

4 Προσθέστε λάδι στο τέλος του μαγειρέματος, κάνοντας πιο υγιεινό το γεύμα σας και ελέγχοντας την ποσότητα του λαδιού στο πιάτο σας, αν έχετε πρόβλημα βάρους.

Φτιάξτε μια πιο υγιεινή γέμιση για την χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα:

- Χρησιμοποιήστε φυτικά λάδι ή φυτικές μαργαρίνες αντί βούτυρο

- Αποφύγετε μεγάλη ποσότητα συκωτιού και προσθέστε περισσότερο ρύζι και λαχανικά

- Προτιμήστε περισσότερα αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες

- Προτιμήστε ζωμό λαχανικών για καλύτερη γεύση

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την ημέρα των Χριστουγέννων:

1. Μην πάτε στα πάρτι πεινασμένοι, φάτε μία ώρα πριν στο σπίτι κάτι ελαφρύ

2. Όταν έρθουν τα φαγητά, μην βιαστείτε να γεμίστε το πιάτο σας. Μιλήστε με τον κόσμο και πάρετε πρώτα ένα ελαφρύ ποτό

3. Να προτιμήσετε ένα κυρίως πιάτο, αντί τα ορεκτικά

4. Γεμίστε μία φορά το πιάτο σας με τα φαγητά που πρόκειται να καταναλώσετε

5. Να αποφύγετε τα τηγανητά και φαγητά πλούσια σε βούτυρα και κρέμα γάλακτος

6. Επιλέξτε άσπρο κρέας (π.χ. ψάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχο μοσχάρι) αντί χοιρινό, κατσίκι και αρνί

7. Να συνοδεύετε κάθε φαγητό με λαχανικά

8. Να αποφύγετε γλυκά με πολλά λιπαρά (π.χ. πάστες), προτιμήστε μελομακάρονο ή δίπλες και όχι σε υπερβολική ποσότητα

9. Μην τσιμπολογάτε με το χέρι, προτιμήστε τα μαχαιροπίρουνα για καθετί που θα καταναλώσετε

10. Πριν πάρετε κάποιο φαγητό, γλυκό ή ορεκτικό, σκεφτείτε αν πραγματικό το θέλετε

Σκεφτείτε ότι η μαγεία γεύσης ενός φαγητού χάνεται στην υπερβολική ποσότητα. Και ότι η κάθε χρονιά που αλλάζει είναι... ίδια, εκείνο που αλλάζει είναι η σκέψη μας.

Καλά Χριστούγεννα με υγεία και πολλή αγάπη, με εκτίμηση και σεβασμό!

Ιωάννα Βασιλακοπούλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, BSc Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρα
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας vasilakopoulou@logodiatrofis.gr, www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Χοληστερίνη: Οι 5 οικογένειες τροφών που την μειώνουν

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved