Η διατροφή που καταστρέφει τις ωοθήκες και τα σπερματοζωάρια
Τρεις νέες μελέτες που θα παρουσιαστούν σήμερα στο πλαίσιο του συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρίας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Βαλτιμόρη καταδεικνύουν το σοβαρό αντίκτυπο της ανθυγιεινής διατροφής στην αναπαραγωγική υγεία αντρών και γυναικών.
Οι κακές διατροφικές επιλογές ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τους αυξανόμενους δείκτες υπογονιμότητας, κυρίως στο Δυτικό Κόσμο, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις δεν παρατηρούνται αποκλειστικά σε άτομα με αυξημένο βάρος.
Συγκεκριμένα, τα νέα δεδομένα υποδεικνύουν ότι μια διατροφή με πολλά λιπαρά πλήττει το αναπαραγωγικό αντρών και γυναικών. Η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών φαίνεται πως συνδέεται με τις βλάβες στις ωοθήκες, την κακή υγεία του εμβρύου και τη μειωμένη παραγωγή σπέρματος.
Μάλιστα, ο μέσος όρος παραγόμενων σπερματοζωαρίων στις πλούσιες χώρες του κόσμου παρουσιάζει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες τόσο έντονες πτωτικές τάσεις που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγκάστηκε να αλλάξει τον ίδιο τον ορισμό της αντρικής υπογονιμότητας, συγκεκριμένα από 20 εκατομμύρια σπερματικά κύτταρα ανά ml σε 15 εκατομμύρια σπερματικά κύτταρα ανά ml.
Ερευνητές από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση λιπαρών τρανς από τον αντρικό πληθυσμό είναι αντιστρόφως ανάλογη των πιθανοτήτων γονιμοποίησης ενός ωαρίου μέσω τεχνητής γονιμοποίησης.
Μια δεύτερη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας υπέδειξε πως για τις γυναίκες που τρώνε πολλά τηγανητά ήταν χαμηλότεροι οι δείκτες γονιμοποίησης και οι δείκτες βιωσιμότητας του εμβρύου.
Η τρίτη μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Ντένβερ και περιελάμβανε δοκιμές σε ποντίκια, έδειξε πως τα πολλά λιπαρά συνδέονται με βλάβες στις ωοθήκες και χαμηλούς δείκτες γονιμότητας.
Διαβάστε επίσης:
Σεξ και αλλαγές στο ανοσοποιητικό: Πώς επιδρούν στη γονιμότητα
Συνεχώς φθίνουσα η πορεία της γονιμότητας στην Ελλάδα
Ποιότητα σπέρματος: Ποιοι παράγοντες την καθορίζουν
Πώς επηρεάζει το εσώρουχο τη γονιμότητα των αντρών