ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ρύζι: Ποιο είναι πιο υγιεινό, το άσπρο ή το καστανό;

Το ρύζι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς και θρεπτικές τροφές. Είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και βιταμίνες, δεν περιέχει χοληστερίνη, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος και βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου, του Αλτσχάιμερ και των καρδιακών παθήσεων.

Είναι όμως εξίσου ωφέλιμο το λευκό με το καστανό ρύζι;

Οι ειδικοί απαντούν ότι το καστανό ρύζι έχει περισσότερες φυτικές ίνες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Όμως, έχει και περισσότερο αρσενικό, μια ουσία που δηλητηριάζει τον ανθρώπινο οργανισμό.

Βιταμίνες
Παρά το γεγονός ότι από τη φύση του το καστανό ρύζι περιέχει περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά από το λευκό ρύζι, και τα δύο έχουν περίπου την ίδια ποσότητα βιταμινών και ανόργανων συστατικών όταν φτάνουν στο τραπέζι μας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το λευκό ρύζι εμπλουτίζεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξευγενισμού του.
Τόσο, το καφέ όσο και λευκό ρύζι, έχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Θερμίδες
Όσον αφορά τις θερμίδες, το καστανό ρύζι έχει λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα από το λευκό ρύζι. Το καστανό ρύζι έχει περίπου 218 θερμίδες ανά φλιτζάνι, μαγειρεμένο, ενώ το λευκό ρύζι έχει 242 θερμίδες. Αυτό είναι ένα σαφές πλεονέκτημα.

Υδατάνθρακες φυτικές ίνες
Έχει επίσης λιγότερους υδατάνθρακες και υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες από το λευκό ρύζι.
Κάθε φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό ρύζι έχει 46 γραμμάρια υδατάνθρακες και 4 γραμμάρια φυτικές ίνες. Από την άλλη πλευρά, ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο λευκό ρύζι έχει 53 γραμμάρια υδατάνθρακες και λιγότερο από 1 γραμμάριο φυτικές ίνες. Με λιγότερους υδατάνθρακες και σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα φυτικών ινών ανά μερίδα, το καστανό ρύζι εμφανίζεται να είναι σαφώς μια πιο υγιεινή επιλογή.

Λίπος
Αναφορικά με τις πρωτεΐνες και το λίπος, το καστανό και το λευκό ρύζι είναι παρόμοια. Και τα δύο είδη ρυζιού είναι χαμηλά σε λιπαρά και περιέχουν περίπου 4,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μαγειρεμένο φλιτζάνι.

Γλυκαιμικός δείκτης
Το καστανό ρύζι έχει γλυκαιμικό δείκτη 50 ενώ το άσπρο ρύζι έχει 89 – η διαφορά οφείλεται κυρίως στις φυτικές ίνες. Τα τρόφιμα με χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας.

Αρσενικό
Το ρύζι έχει μεγαλύτερη ποσότητα αρσενικού σε σχέση με άλλες φυτικές τροφές.
Συγκεκριμένα, περιέχει 10πλάσια ποσότητα ανόργανου αρσενικού, άρα η τακτική κατανάλωση ρυζιού εκθέτει τον άνθρωπο σε υψηλά επίπεδα αρσενικού.

Γενικά, το καφέ ρύζι έχει περισσότερο αρσενικό, καθώς το δηλητήριο βρίσκεται κυρίως στην εξωτερική φλούδα η οποία απομακρύνεται κατά την επεξεργασία ρυζιού προκειμένου να γίνει λευκό.

Διαβάστε επίσης:
Ρύζι: Το τρικ για να μειώσετε τις θερμίδες του στο μισό!
Τρεις υδατάνθρακες που πρέπει να αντικαταστήσετε στη διατροφή σας

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved