Γιατί πρέπει να πίνουμε στιγμιαίο καφέ... Ας το συζητήσουμε
Το χειμώνα μερικοί τον προτιμούν καυτό, το καλοκαίρι, όμως, όλοι τον προτιμούν κρύο. Ο λόγος φυσικά για τον στιγμιαίο καφέ, που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα ροφήματα παγκοσμίως, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πολλές φήμες γύρω από το όνομά του, όπως ισχύει για κάθε διάσημο άλλωστε.
Έτσι, ήρθε η ώρα να αποκατασταθεί η αλήθεια και να τον απολαύσετε χωρίς τύψεις:
Αλήθεια 1: Ο στιγμιαίος καφές είναι φυσικής προέλευσης
Από τη στιγμή που το καφεόδεντρο ξεκινά να παράγει καρπούς, απαιτούνται περίπου εννέα μήνες για να ωριμάσει ο καρπός. Η επιλογή των κόκκων του στιγμιαίου καφέ γίνεται σχολαστικά από τις ποικιλίες Arabica και Robusta, διασφαλίζοντας, έτσι, την υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος. Ειδικότερα, οι φρέσκοι καρποί του καφέ συλλέγονται και στεγνώνουν με την βοήθεια ξηρής ή υγρής μεθόδου, προκειμένου να απομακρυνθεί ο φλοιός και να αποκαλυφθούν οι πράσινοι κόκκοι καφέ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι μετά το καβούρδισμα και το άλεσμα, εκχυλίζονται σε ειδικά σχεδιασμένα φίλτρα μέχρι να αποβληθεί και το τελευταίο ίχνος από το κατακάθι, έτσι ώστε να φτάσει στην κούπα μας μόνο η «καρδιά» του καφέ, ένα 100% φυσικό προϊόν.
Αλήθεια 2: Ο στιγμιαίος καφές έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία.
Η παραπάνω διαδικασία παραγωγής του στιγμιαίου καφέ εξηγεί την υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά (χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ), τα οποία παρουσιάζουν ισχυρή αντικαρκινική δράση ιδιαίτερα ενάντια σε διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ. οισοφάγου, στοματικής κοιλότητας, φάρυγγα) και συμβάλλουν στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη Τύπου 2 και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Αλήθεια 3: Ο στιγμιαίος καφές δεν χαλάει το στομάχι.
Δεν υπάρχουν σαφή στατιστικά δεδομένα που να συνδέουν άμεσα τον στιγμιαίο καφέ με τη δυσπεψία, τη γαστρική κινητικότητα και το ρυθμό κένωσης του στομάχου, σε υγιείς ενήλικες παρά μόνο σε κάποιους ασθενείς με δυσπεψία. Έτσι, τα άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις είτε είναι σε περίοδο έξαρσης της νόσου είτε ύφεσης, είναι απαραίτητο να ακολουθούν τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων, προκειμένου να αποφευχθούν ανυπόστατοι διατροφικοί αποκλεισμοί.
Αλήθεια 4: Ο στιγμιαίος καφές αδυνατίζει και δεν κάνει κυτταρίτιδα
Η κυτταρίτιδα επιδεινώνεται από θερμιδογόνα λιπαρά τρόφιμα και ο καφές δεν αποτελεί ένα από αυτά καθώς έχει μηδαμινή θερμιδική αξία (χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος). Επίσης σύμφωνα με έρευνες ο πρωινός καφές φαίνεται να επιταχύνει τον μεταβολισμό μας κατά 10%. Αυτό οφείλεται στην καφεΐνη η οποία επιταχύνει τον μεταβολισμό και τον διατηρεί υψηλό για τις επόμενες 3 ώρες. Η συσχέτιση του στιγμιαίου καφέ με το αδυνάτισμα, πιθανότατα να οφείλεται στη συνεργιστική δράση της καφεΐνης με τα αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες) όπου διεγείρουν την θερμογένεση, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, ενεργοποιώντας το μηχανισμό καύσης λίπους.
Συμπερασματικά, η μέτρια κατανάλωση στιγμιαίου καφέ (2-3 κούπες ή ποτήρια καθημερινά) σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και συστηματική φυσική άσκηση, επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην υγεία και στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr
Διαβάστε ακόμη:
Καφές: Ποιο είδος είναι πιο υγιεινό, ποιο έχει περισσότερη καφεΐνη
Δείτε πώς επηρεάζει ο καφές τη στύση
Η υπεροχή σε αντιοξειδωτικά του ελληνικού και στιγμιαίου καφέ