ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μήπως ο μεταβολισμός σαμποτάρει τη δίαιτά σας; Τι απαντούν οι επιστήμονες

Κάνετε δίαιτα και ενώ είστε απόλυτα συνεπείς στο πρόγραμμά σας δεν χάνετε γραμμάριο;

Μάλλον πρέπει να ασχοληθείτε σοβαρά με την παράμετρο μεταβολισμός.

Ο μεταβολισμός είναι το σύνολο των βιοχημικών διαδικασιών που λαμβάνουν μέρος σε έναν οργανισμό με σκοπό τη διατήρησή του στη ζωή, την ανάπτυξη, την κίνηση και την πέψη, καθώς και τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα σημεία όπου απαιτούνται

Μία νέα έρευνα αμερικανών επιστημόνων ανακάλυψε ότι μερικοί άνθρωποι είναι γενετικά προγραμματισμένοι να χάνουν δύσκολα βάρος και έτσι ακόμα και όταν κάνουν αυστηρή διατροφή, ο οργανισμός τους αντιστέκεται στο αδυνάτισμα.

Ωστόσο οι ερευνητές επισημαίνουν πως τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Diabetes», δεν σημαίνουν ότι πρέπει να εγκαταλείψει κανείς την προσπάθεια. Απλώς, θα πρέπει να έχει υπομονή και να επιμείνει με δίαιτα και άσκηση όσος καιρός κι αν χρειαστεί.

Οι επιστήμονες από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, πραγματοποίησαν τη μελέτη σε 12 παχύσαρκους εθελοντές, των οποίων μέτρησαν τον μεταβολικό ρυθμό πριν και μετά από μία ημέρα νηστείας.

Έτσι διαπίστωσαν πως σε ορισμένους από αυτούς, η έλλειψη του φαγητού προκάλεσε επιβράδυνση του μεταβολισμού πολύ εντονότερη απ' ό,τι στους υπόλοιπους.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές ακολούθησαν επί έξι εβδομάδες ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα διατροφής, κατά το οποίο μείωσαν στο μισό την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Οι εθελοντές που αρχικά είχαν μεγάλη επιβράδυνση του μεταβολισμού έχασαν πολύ λιγότερο βάρος απ' ό,τι ανέμεναν οι ερευνητές - και αυτό ίσχυε ανεξαρτήτως φύλου, ηλικία, αρχικού βάρους και του χρόνου και της έντασης που γυμνάζονταν.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το βιολογικό προφίλ μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα της απώλειας βάρους. Διευκρινίζουν όμως πως δεν ξέρουν αν κάποιος γεννιέται με αργό μεταβολισμό ή αν τον αποκτά εξαιτίας παραγόντων όπως οι επαναλαμβανόμενες δίαιτες.

Σε κάθε περίπτωση, «βιολογία δεν σημαίνει πεπρωμένο», έσπευσε να διευκρινίσει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Μάρτιν Ράινχαρντ, από τον Κλάδο Επιδημιολογίας & Κλινικής Έρευνας στο Φοίνιξ της Αριζόνα του Εθνικού Ιδρύματος Διαβήτη & Πεπτικών & Νεφρικών Νόσων (NIDDKD) των NIH. «Η υγιεινή διατροφή και η γυμναστική για πολύ καιρό μπορεί να την νικήσουν».

Διαβάστε επίσης:

Πόσο μπορούμε να αυξήσουμε το μεταβολικό μας ρυθμό;

Τι να προσέχετε για να έχετε καλύτερο μεταβολισμό

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved