ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το απλό τρικ για να μην αποθηκεύονται οι υδατάνθρακες ως λίπος

Εάν βρίσκεστε σε φάση δίαιτας, μάλλον έχετε ανακηρύξει τους υδατάνθρακες ως τον... απόλυτο εχθρό σας!

Μια βασική αρχή που πρέπει όμως να ακολουθούμε στη διατροφή μας, είτε κάνουμε δίαιτα είτε όχι, είναι να μη στερούμαστε και να μην αποκλείουμε εντελώς ολόκληρες διατροφικές ομάδες.

Δείτε πώς μπορείτε να «συμφιλιωθείτε» και πάλι με τους υδατάνθρακες χωρίς ενοχές και χωρίς να ανησυχείτε για το δείκτη της ζυγαριάς.

Αρχικά, πρέπει να διαχωρίζουμε τους «κακούς» από τους «καλούς υδατάνθρακες».

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και η ζάχαρη, απορροφώνται ταχύτερα από τον οργανισμό, αυξάνοντας απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Μετά από λίγο, μειώνονται εξίσου απότομα τα επίπεδα γλυκόζης, γι' αυτό και νιώθουμε ότι εξαντλούνται τα διαθέσιμα αποθέματα του οργανισμού μας σε ενέργεια.

Αντιθέτως, οι υδατάνθρακες που υπάρχουν στα προϊόντα ολικής άλεσης και τα όσπρια απελευθερώνουν σάκχαρα στο αίμα με πιο αργό και σταθερό ρυθμό κι έτσι τα επίπεδα της γλυκόζης δεν αυξομειώνονται απότομα. Αυτό σημαίνει ότι το αίσθημα του κορεσμού διαρκεί για περισσότερο και δεν νιώθουμε αιφνίδια εξάντληση.

Όταν καταναλώνουμε πολλούς υδατάνθρακες, ειδικότερα εάν η αυξημένη κατανάλωση δεν συνοδεύεται από γυμναστική, η περίσσεια ποσότητα του θρεπτικού συστατικού αποθηκεύεται ως λίπος για να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά ως πηγή ενέργειας όταν το σώμα θα τη χρειαστεί.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ο οργανισμός μας επεξεργάζεται πολύ πιο αποτελεσματικά τους υδατάνθρακες αμέσως μετά τη γυμναστική –αυτή είναι λοιπόν η ιδανική στιγμή της ημέρας για να απολαύσετε το γεύμα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: Τα θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν τον εγκέφαλο
Διάρροια: Με ποια διατροφή θα την αντιμετωπίσετε
Βασιλικός πολτός: Ποιους ωφελεί περισσότερο και γιατί

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved