ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές άπαχης πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη είναι από τους καλύτερους συμμάχους στην προσπάθεια για απαλλαγή από τα περιττά κιλά, καθώς μειώνει την όρεξη και προσφέρει μυϊκή ενδυνάμωση.

Ο οργανισμός έχει ανάγκη από πρωτεΐνη σε όλα τα στάδια της ζωής. Είναι σημαντικό όμως να επιλέγετε τη σωστή ποσότητα και ποιότητα πρωτεΐνης για να πετύχετε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την υγεία.

Άπαχο κρέας

Μια μερίδα περίπου 100 γραμμαρίων άπαχου φιλέτου βοδινού, έχει περίπου 200 θερμίδες και 10 γραμμάρια λίπους. Άλλα άπαχα κομμάτια είναι το κιλότο, το φιλέτο Τ-bone, η κοιλιά, το στήθος κ.ά. Αν θέλετε το κομμάτι σας να είναι ζουμερό και μαλακό, φροντίστε επίσης να το μαγειρεύετε με τον κατάλληλο τρόπο.

Αυγά

Τα αυγά είναι η πιο πλήρης από όλες τις πηγές πρωτεϊνών. Ένα μεγάλο, βραστό αυγό, περιέχει 7 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόλις 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Για να αποφύγετε τα κορεσμένα λιπαρά εντελώς, προτιμήστε τα ασπράδια και παραλείψτε τους κρόκους.

Χοιρινές μπριζόλες ή άπαχο φιλέτο χοιρινό

Το χοιρινό φιλέτο είναι άπαχο κρέας. Ένα κομμάτι έχει μόλις 129 θερμίδες και 16 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Φιλέτο από στήθος κοτόπουλου

Το στήθος από κοτόπουλο περιέχει πρωτεΐνη σε μεγαλύτερες ποσότητες από άλλα τρόφιμα.

Ψάρια

Ο σολομός και ο τόνος περιέχουν άπαχη πρωτεΐνη η οποία δυναμώνει το σώμα και ενισχύει τους μύες. Ερευνητές διαπίστωσαν πρόσφατα ότι όσοι είχαν τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα τους (τα οποία περιέχει ο σολομός), είχαν 53% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι νιώθουν ήπια ή μέτρια κατάθλιψη.

Γάλα και γιαούρτι

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν αποτελούν μόνο εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, αλλά περιέχουν και ασβέστιο. Επιλέξτε άπαχο γάλα, τυρί και γιαούρτι ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αν θέλετε να έχετε γερά κόκαλα και δόντια. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν ακόμη στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και στην απώλεια βάρους.

Διαβάστε επίσης:

Δείτε αν καταναλώνετε πολλή πρωτεΐνη

Κινόα: Η υπερτροφή και ποιοι πρέπει να την αποφεύγουν

Ο κρυφός κίνδυνος της υπερκατανάλωσης πρωτεϊνών

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved