ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η νηστεία ωφελεί και τα παιδιά

Βρισκόμαστε ήδη στην τελική ευθεία της Σαρακοστής και όπως γνωρίζουν όλοι, η νηστεία, μπορεί να είναι δύσκολη, ωστόσο αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, με αποτέλεσμα να συνδυάζεται με όλες της θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει ή αποχή αυτή για την υγεία μας.

Συγκεκριμένα η έλλειψη τροφών ζωικής προέλευσης από τη διατροφή, σημαίνει μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους και συγκεκριμένα του κορεσμένου λίπους, το οποίο είναι το πιο επιβαρυντικό. Αυτό έχει ως επακόλουθο τη μείωση στις τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε αυτούς που οι τιμές τους υπερβαίνουν τις φυσιολογικές. Η μείωση της χοληστερίνης μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 40-50mg, εάν ακολουθηθεί σωστά η νηστεία για όλη την περίοδο της Σαρακοστής.

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί επίσης να ενταχθεί στα οφέλη της νηστείας. Τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα δημητριακά, τα οποία αποτελούν τρόφιμα που καταναλώνονται σε μεγαλύτερη ποσότητα και συχνότητα κατά την περίοδο της νηστείας, είναι πλούσια σε κάλιο.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της νηστείας μπορεί να επιτευχθεί μείωση και έλεγχος του σωματικού βάρους. Η εγκράτεια, η οποία αποτελεί τη βασική έννοια της νηστείας, σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη διατροφικού λίπους, μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στην απώλεια μερικών περιττών κιλών.

Σε ότι αφορά τα παιδιά υποστηρίζεται ότι μπορούν να ακολουθούν τη νηστεία των γονιών τους ιδιαίτερα κατά την σχολική ηλικία δηλαδή μετά τα 5-6 χρόνια της ζωής τους χωρίς αυτή η συνήθεια να προκαλεί κάποιο πρόβλημα υγείας ή να επηρεάζει τη φυσιολογική ανάπτυξης αυτών.

Η νηστεία αποτελεί μία άριστη ευκαιρία ώστε να υιοθετήσουν έστω και για κάποιες ημέρες χορτοφαγική δίαιτα, προκειμένου να εισάγουν στη διατροφή τους όσπρια (πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας), χορταρικά (φυτικές ίνες που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου), ελαιόλαδο (λίπος φυτικής προέλευσης) και όχι ζωικής προέλευσης λίπη, ωμοί ξηροί καρποί (πλούσια σε ευεργετικά λιπαρά οξέα) και αποξηραμένα φρούτα, θαλασσινά (πλούσια σε πρωτείνες, ιχνοστοιχεία) και άφθονα φρούτα (πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών συστατικών). Πέρα από τα διατροφικά οφέλη με τη νηστεία ένα παιδί εξασκείται στην εγκράτεια και μαθαίνει να βάζει όρια στα θέλω του.

Ένα θέμα το οποίο τείθεται είναι για το αν το παιδί τους προσλαμβάνει αρκετή πρωτεΐνη ή ασβέστιο κατά τη διάρκεια της νηστείας. Το κρέας (κόκκινο ή λευκό) είναι η πιο πλούσια σε πρωτεΐνη τροφή η οποία όμως μπορεί να αντικατασταθεί κατά τη νηστεία με όσπρια (π.χ φακές) συνδιασμένα με δημητριακά (π.χ ρύζι ή κινόα) ώστε να αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου. Άλλες πλούσιες σε πρωτεΐνη τροφές είναι και οι ξηροί καρποί, δημητριακά όπως η βρώμη, η ζέα και τα προϊόντα της σόγιας. Σε ότι αφορά το ασβέστιο, αυτό προσλαμβάνεται με τα θαλασσινά, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, το ταχίνι και τον χαλβά.

Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι η αποχή από τις ζωικές τροφές σε τακτά χρονικά διαστήματα αποτελεί λύση στο συνεχώς διογκούμενο πρόβλημα της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με μελέτες, τα παιδιά τα οποία νηστεύουν φαίνεται να έχουν καλύτερες και πιο υγειινές διατροφικές επιλογές και πλησιάζουν περισσότερο τις ημερήσιες συνιστώμενες ποσότητες των περισσότερων θρεπτικών συστατικών, σε σχέση με εκείνα που δεν νηστεύουν καθόλου, ενώ επιπλέον δεν επηρεάζεται η σωματική τους ανάπτυξη. Η νηστεία, αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικής μεσογειακής διατροφής και επιπλέον συμβάλλει στο πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας με τον πιο υγιεινό τρόπο.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα οφέλη της νηστείας είναι πολλά αρκεί αυτή να γίνεται με το σωστό τρόπο ώστε να μην υπάρξει έλλειψη σηματνικών θρεπτικών συστατικών. Εν κατακλείδι, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη μετάβαση από τη νηστεία στο εορταστικό διαιτολόγιο η οποία μετάβαση θα πρέπει να γίνει με μέτρο και σε μικρές ποσότητες. Σε αντίθετη περίπτωση είναι πιθανόν να προκληθούν πεπτικά ενοχλήματα, αύξηση βάρους, αύξηση σαγχάρου του αίματος και υπερλιπιδαιμία, υπερχοληστεριναιμία. Το μέτρο αυτό και η ποσότητα στη διατροφή θα πρέπει να διδαχθεί από τους γονείς οι οποίοι αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους.

Άννα Βεσέλη Οικ.Οικονομίας και Οικολογίας
annabeseli@gmail.com
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πότε πρέπει να διακόψετε τη νηστεία

Νηστέψετε χωρίς να βλάψετε τον θυρεοειδή σας

Εξάντληση και συνεχής κούραση; Αυτές είναι οι πιθανές αιτίες

Οι θερμίδες όλων των νηστίσιμων σε μία λίστα!

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved