ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καρκίνος παχέος εντέρου: Το διατροφικό πρόγραμμα που μειώνει τον κίνδυνο

Ο ρόλος της διατροφής στην πρόληψη δεκάδων ασθενειών είναι γνωστός και αποδεδειγμένος.

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine καταδεικνύει ότι το ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που περιλαμβάνει πληθώρα θρεπτικών συστατικών μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποδείξει ότι η χορτοφαγική διατροφή συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη, υπέρτασης και παχυσαρκίας. Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τα πιθανά οφέλη διαφόρων τύπων χορτοφαγικής δίαιτας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή που βασίζεται σε φυτικά προϊόντα και περιλαμβάνει επίσης ψάρι είναι ιδανική για να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου στο παχύ έντερο.

Αποτέλεσε έκπληξη η παρατήρηση ότι η χορτοφαγική διατροφή που περιλαμβάνει ψάρι είναι αυτή που παρέχει τα μεγαλύτερα οφέλη όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου στο παχύ έντερο έναντι άλλων τύπων χορτοφαγικής διατροφής, δηλώνει ο καθηγητής και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Michael Orlich από το Πανεπιστήμιο Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια.

Ο Orlich και οι συνάδελφοί του χορήγησαν διατροφικά ερωτηματολόγια και μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους και τα αρχεία για τα περιστατικά καρκίνου ώστε να εντοπίσουν την ακριβή σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα στοιχεία αφορούσαν σε 77.659 ανθρώπους και κάλυπταν διάστημα 7,3 ετών.

Σε γενικές γραμμές, τα στοιχεία υπέδειξαν ότι οι χορτοφάγοι αντιμετωπίζουν κατά 22% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν ορθοκολικό καρκίνο έναντι των κρεατοφάγων.

Όσοι χορτοφάγοι είχαν βάλει στη ζωή τους και το ψάρι –με συχνότητα κατανάλωσης τουλάχιστον μία φορά το μήνα και κατανάλωση κρέατος λιγότερο από μία φορά το μήνα– αντιμετώπιζαν κατά 43% μικρότερο κίνδυνο, ποσοστό εξαιρετικά εντυπωσιακό.

Όσοι ακολουθούσαν μια κατά βάση χορτοφαγική διατροφή που περιελάμβανε επίσης γαλακτοκομικά και αβγό, καταναλώνοντας ψάρι ή κρέας λιγότερο από μία φορά το μήνα, αντιμετώπιζαν κατά 18% μικρότερο κίνδυνο. Όσοι κατανάλωναν κυρίως προϊόντα φυτικής προέλευσης και έτρωγαν αβγά, γαλακτοκομικά, ψάρι και κρέας λιγότερο από μία φορά το μήνα αντιμετώπιζαν κατά 16% μικρότερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν είναι ανάγκη να βγάλουμε εντελώς τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, και το κρέας από τη ζωή μας για να προστατεύσουμε την υγεία μας, απλώς δεν πρέπει να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες προϊόντων ζωικής προέλευσης σε καθημερινή βάση.

Από την άλλη, το ψάρι είναι απαραίτητο στη διατροφή μας, καθώς μας παρέχει πολύτιμα Ω-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D και άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Διαβάστε επίσης:

Ορθοκολικός καρκίνος: 5 ερωταπαντήσεις που σώζουν ζωές
Καρκίνος παχέος εντέρου: Παράγοντες κινδύνου & προειδοποιητικές ενδείξεις

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved