ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Και όμως, η κρίση βελτίωσε την διατροφή μας ...

Και όμως, η οικονομική κρίση - η οποία ταλανίζει εδώ και χρόνια την χώρα μας- μπορεί να αποδειχθεί οφέλιμη όχι μόνο για την υγεία μας, αλλά και για τσέπη μας, όπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc, Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ και Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Και συνεχίζει: «

Έχουν γραφτεί πολλά για την οικονομική κρίση και τις αρνητικές συνέπειες που επιφέρει. Εμείς αντίθετα, ως Επιστημονική Ομάδα ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, φύσει αισιόδοξοι, θεωρούμε πως αναφορικά με το θέμα της διατροφή και της υγείας οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης μπορεί να είναι και θετικές! Και για να γίνω πιο σαφής σας παραθέτω τα ακόλουθα επιχειρήματα...

Ως γνωστό, τροφές με υψηλότατη θρεπτική αξία και περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές μονάδες Orac αποτελούν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Όλα τα παραπάνω, διαθέτουν το κοινό χαρακτηριστικό ό,τι αποτελούν φυσικές τροφές εξαιρετικά χαμηλού κόστους.

Επομένως, η οικονομική κρίση παρουσιάζεται ως μια θαυμάσια ευκαιρία προκειμένου να επανέλθουμε στη διατροφή της δεκαετίας του '60, όπου μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά της αποτελούσαν η σπάνια κατανάλωση (του ακριβού) κρέατος και αντίθετα, η καθημερινή κατανάλωση όλων αυτών των θαυμάσιων τροφίμων. Η συγκεκριμένη δεκαετία άλλωστε εμφάνιζε παρόμοια με τα σημερινά οικονομικά χαρακτηριστικά (ίσως και χειρότερα), ωστόσο οι δείκτες υγείας του ελληνικού πληθυσμού βρισκόταν σε σαφώς καλύτερα επίπεδα!

Είναι γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια (Π.Κ. - Προ Κρίσης) συμπεριφερόμασταν απέναντι στο φαγητό... αλαζονικά! Πετάγαμε το πλεόνασμα φαγητού στα... σκουπίδια και τρώγαμε σχεδόν καθημερινά έξω, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό από διατροφικής πλευράς!
Σήμερα, τα δεδομένα έχουν αλλάξει! Πλέον μαγειρεύουμε συχνότερα στο σπίτι με αγνά υλικά, δημιουργώντας γευστικά γεύματα με υψηλή διατροφική αξία.

Τέλος, σκεφθείτε ότι η υπερβολική αύξηση της τιμής της βενζίνης αποτελεί μία θαυμάσια ευκαιρία για να μετακινηθούμε με εναλλακτικά μέσα π.χ. ποδήλατο ή ακόμα και με τα πόδια... Αυτό, από μόνο του αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή ώστε να έχουμε σωστό σωματικό βάρος και φυσικά καλύτερη υγεία. Επομένως, δε νομίζω ότι θέλει και πολύ σκέψη προκειμένου να διαπιστώσουμε (σε πείσμα των καταστροφολόγων) τις θετικές πλευρές της οικονομικής κρίσης. Το δεδομένο αυτό παρουσιάζει ειδική σημασία σε μία εποχή που γενικότερα οι αρνητικές ειδήσεις μας χαλάνε τη διάθεση... Εμείς, απλά πρέπει να σκεπτόμαστε τη θετική πλευρά των καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε!

Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc, Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας grigorakis@logodiatrofis.gr.

Διαβάστε ακόμη:

Δύο υπερτροφές που ευδοκιμούν αυτή την εποχή

Πέντε τροφές που διαρκούν πολύ περισσότερο από όσο φαντάζεστε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved