ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ελληνικός καφές: απόλυτος σύμμαχος υγείας και μακροζωίας

«Ο ελληνικός καφές έχει προστατευτική δράση στην καρδιαγγειακή υγεία». Αυτά τα καινούργια νέα δημοσίευσαν οι επιστήμονες της καρδιολογικής κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου .. «τελικά κάτι ξέρουν οι παλιοί λέγοντας ότι η ζωή θέλει το καφεδάκι της».

Όλο το ενδιαφέρον ξεκίνησε από το νησί της Ικαρίας, για το λόγο ότι οι κάτοικοι εκεί, έχουν αυξημένα ποσοστά μακροζωίας σε σχέση με τους ευρωπαίους. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοί της, έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 90 έτη, χωρίς να εμφανίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας.

Το μυστικό αυτό θέλησαν να ανακαλύψουν οι έλληνες επιστήμονες. Τι είναι αυτό που κάνει τους Ικαριώτες να ζουν περισσότερο;
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι κάτοικοι έπιναν καθημερινά ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη αγγειακή λειτουργία σε σχέση με εκείνους που κατανάλωναν άλλα είδη καφέ.

Η ωφέλιμη δράση του καφέ οφείλεται στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και δρουν ευεργετικά στην υγεία, εμποδίζοντας τις ελεύθερες ρίζες να προκαλέσουν καταστροφή των κυττάρων. Οι πιο χαρακτηριστικές πολυφαινόλες του ελληνικού καφέ είναι το χλωρογενικό οξύ, το καφεϊκό οξύ και η τριγονελλίνη.

Επίσης, ο ελληνικός καφές έχει λιγότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε σχέση με άλλα είδη καφέ. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι καφέ φίλτρου περιέχει από 60-180mg καφεΐνης, περίπου 50% περισσότερο συγκριτικά με τον ελληνικό καφέ, ο οποίος περιέχει 35mg όταν σερβίρεται σε μικρό φλιτζανάκι και 80mg καφεΐνης, αν πιούμε διπλό ελληνικό.

Η συνδυαστική δράση των αντιοξειδωτικών του ελληνικού καφέ και της καφεΐνης έχει πρόσθετα οφέλη στην υγεία. Συγκεκριμένα:

* Υπάρχουν ενδείξεις ότι η καφεΐνη, το κάλιο και οι πολυφαινόλες που περιέχονται στον καφέ προστατεύουν από υπέρταση.
* Πολλές μελέτες επίσης δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ δρα προστατευτικά κατά της νόσου Parkinson. Συγκεκριμένα φαίνεται ότι τα άτοµα που δεν κατανάλωναν καφέ είχαν 3 – 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εµφανίσουν Parkinson, σε σχέση µε εκείνα που κατανάλωναν έστω και ένα καφέ την ημέρα.
* Επίσης η συσχέτιση κατανάλωσης καφέ φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο εµφάνισης γεροντικής άνοιας και της νόσου Alzheimer σε ηλικιωμένα άτομα, τα οποία στην ενήλικη τους ζωή έπιναν μέτριες ποσότητες καφέ.
* Η καφεΐνη που περιέχει ο καφές δρα ως διεγερτικό του εγκεφάλου που αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης, καταπολεμώντας την κόπωση και συμβάλλοντας στην καλύτερη πνευματική συγκέντρωση και εγρήγορση του εγκεφάλου.
* Η μακροχρόνια κατανάλωση του καφέ συσχετίζεται με σημαντική μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2. Ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί με ποιον ακριβώς μηχανισμό γίνεται αυτό, ωστόσο πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στα συστατικά του καφέ όπως το μαγνήσιο, το χλωρογενικό οξύ, κάλλιο και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες φαίνεται να βελτιώνουν την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη, απομακρύνοντας έτσι το κίνδυνο για διαβήτη.
* Ο καφές φαίνεται ότι μπορεί να γίνει σύμμαχος μας και στο αδυνάτισμα, αυξάνοντας την διαδικασία της θερμογένεσης, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό, διεγείροντας τις επιπλέον καύσεις.

Συμπερασματικά, ο καφές, η λατρεμένη συνήθεια των Ελλήνων, σε μια μέτρια κατανάλωση (3-4 φλιτζανάκια καθημερινά) φαίνεται να ενεργεί ευεργετικά στην ανθρώπινη υγεία.

Με την συνεργασία της Μυριέλλας Ιωάννου, Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Λεμεσού Κύπρου, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr.

Διαβάστε ακόμη:

Το απόλυτο ρόφημα για τον οργανισμό: Ζεστό νερό με λεμόνι

Γιατί ο καφές είναι βασικό προϊόν... ομορφιάς

Τι ώρα ο καφές είναι πιο αποτελεσματικός σύμφωνα με τη χρονοφαρμακολογία

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved