Αυτές είναι οι απόλυτες τροφές για ενίσχυση της μνήμης
Δεν είναι λίγες οι φορές που ξεχνάμε κάτι όπως ένα προγραμματισμένο ραντεβού, που αφήσαμε τα κλειδιά μας, την διεύθυνση μας ή τον αριθμό του τηλεφώνου μας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η διατροφή φαίνεται να σχετίζεται με τη μνήμη. Υπάρχουν τροφές οι οποίες ενισχύουν τη μνήμη χάρη στα θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες C, Β12, Β6, η θειαμίνη, το φολικό οξύ και κάποια από τα απαραίτητα αμινοξέα.
Η συσσώρευση ομοκυστεϊνης είναι εκείνη η οποία ευθύνεται για την μειωμένη λειτουργία της μνήμης. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β αλλά και φολικό οξύ είναι η λύση στη συσσώρευση ομοκυστεϊνης αφού αυτά έχουν την δυνατότητα να την εξουδετερώνουν. Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών τα οποία είναι πλούσια σε μαγνήσιο το οποίο συμβάλλει στη μετάδοση των νευρικών σημάτων στον εγκέφαλο και κατ'επέκταση στη βελτίωση της μνήμης.
Τρόφιμα που ενισχύουν τη μνήμη μας:
Τρόφιμα πλούσια σε φολικό οξύ
• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, Μπιζέλια, σπαράγγια
• Μπανάνες, πορτοκάλια, ψωμί μακαρόνια, δημητριακά
• Όσπρια, ξηροί καρποί
Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Β:
• Ψάρι, κρέας, πουλερικά
• Σόγια, δημητριακά, μπιζέλια, μη αποφλοιωμένο ρύζι
• Ξηροί καρποί, μπανάνες
• Αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα
Άλλες τροφές οι οποίες βοηθούν στην καλή λειτουργία της μνήμης είναι ο καφές, το πράσινο τσάι και η μέτρια κατανάλωση υδατανθράκων (ρύζι, ζυμαρικά, πατάτα, ψωμί).
Συγκεκριμένα, το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην προστασία του εγκεφάλου και στην διαδικασία της μάθησης.
Η καφεΐνη "ξυπνάει" τις λειτουργικές μονάδες του εγκεφάλου που ελέγχουν την προσοχή και τη μνήμη. Πρέπει να προσέξουμε όμως την ποσότητα της καφεΐνης μιας και αυξημένη πρόσληψη μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Ένα με δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να θεωρηθούν ευεργετικά για τη μνήμη μας.
Όσον αφορά τους υδατάνθρακες, μπορούν να μας ωφελήσουν αν τους καταναλώνουμε σωστά αφού η γλυκόζη που μας παρέχουν μας ενισχύει τη μνήμη. Η γλυκόζη είναι το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου, αν αυτή λείψει διαταράσσεται η καλή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων. Επίσης, η γλυκόζη βοηθάει στην παραγωγή σεροτονίνης η οποία είναι βασικός νευροδιαβιβαστής και συμμετέχει στην διατήρηση της καλής μνήμης.
Gingo biloba
Εκτός από τα τρόφιμα βασικό ρόλο στην βελτίωση της καλής μνήμης έχουν και τα βότανα και πιο συγκεκριμένα το gingo biloba. Το συγκεκριμένο βότανο φαίνεται να βελτιώνει την ροή αίματος και τα επίπεδα οξυγόνου σε υγιείς αλλά και σε άτομα που έχουν περάσει εγκεφαλικό. Το gingo biloba έχει την ιδιότητα να βοηθάει τα εγκεφαλικά κύτταρα να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τη γλυκόζη που προέρχεται από την τροφή
Άσκηση
Και η άσκηση φαίνεται ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην διατήρηση της καλής μνήμης μιας και βελτιώνει την κατάσταση του εγκεφάλου, αυξάνει την οξυγόνωση των νευρικών κυττάρων, βελτιώνει τη μνήμη και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αλτσχάιμερ.
Γεύματα & μνήμη Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής σίγουρα μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη μας. Έρευνες έδειξαν ότι άτομα τα οποία έπαιρναν πρωινό αύξησαν την πρόσφατη μνήμη τους σε αντίθεση με τα άτομα που παρέλειπαν το πρωινό τους.
Με την συνεργασία της Γιούλης Φραγκιαδουλάκη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΒSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ηράκλειο Κρήτης, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr
Διαβάστε ακόμη: