ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τρομακτικές επιπτώσεις του αλκοόλ στο σώμα

Μια παγωμένη μπύρα το καλοκαίρι και ένα ποτηράκι κρασί με το βραδινό είναι για πολλούς αγαπημένη συνήθεια. Το αλκοόλ μάς συνοδεύει σε αρκετές κοινωνικές περιστάσεις αλλά και στο σπίτι, σπανίως όμως σκεφτόμαστε τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχει στην υγεία μας.

Δείτε πώς επηρεάζει τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων του σώματος και αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

1. Αλκοόλ και γυμναστική

Η επίδραση του αλκοόλ στον οργανισμό επιμένει για αρκετές ημέρες. Έτσι, η προπόνηση δεν είναι εξίσου αποδοτική. Εάν υπάρχει αλκοόλ στον οργανισμό, καθυστερεί η αποκατάσταση μετά τη γυμναστική και αφυδατώνεται ακόμη περισσότερο ο οργανισμός. Επίσης, οι καταχρήσεις οδηγούν σε εκφύλιση των μυών, ειδικότερα στην περιοχή των γλουτών και των μηρών.

2. Βλάβες στο DNA

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Alcohol καταδεικνύει ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, το σαββατοκύριακο για παράδειγμα, προκαλεί οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται εκτενείς βλάβες στα κύτταρα.

3. Περιττά κιλά

Το αλκοόλ μάς κάνει να πεινάμε επειδή καταστέλλει τη λεπτίνη, μια ορμόνη που ελέγχει την όρεξη. Παράλληλα, τα περισσότερα αλκοολούχα ποτά και ειδικότερα τα κοκτέιλ μάς φορτώνουν με μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

4. Εγκεφαλική λειτουργία

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς των ΗΠΑ, η κατανάλωση αλκοόλ εμποδίζει τον εγκέφαλο να δημιουργήσει νέα εγκεφαλικά κύτταρα σε ποσοστό έως και κατά 40%.

5. Πρόωρος θάνατος

Εάν όλα τα παραπάνω δε σας έχουν πείσει, δείτε κι αυτό: Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για το 10% των θανάτων στην ηλικιακή ομάδα 20 με 64, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Διαβάστε επίσης:

ΟΟΣΑ: Χαμηλότερη από τον μέσο όρο η κατανάλωση αλκοόλ στην Ελλάδα
Τα 4 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε πρόβλημα με το ποτό
Γιατί δεν πρέπει να ανακατεύετε το αλκοόλ με ενεργειακά ποτά

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved