ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Τι πρέπει να τρώτε στα 50 για να «γλιτώσετε» από την άνοια

Οι άνθρωποι που ακολουθούν υγιεινή διατροφή στα 50 και στα 60, μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, όσπρια και λαχανικά και λίγη ζάχαρη, μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη της πάθησης που καταστρέφει τη μνήμη έως και κατά 25%.

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα ότι όσοι ακολουθούν αυτή τη διατροφή στις ηλικίες 48 έως 70 ετών, βελτιώνουν τη δραστηριότητα περιοχών του εγκεφάλου που συνήθως φθίνουν πριν από τη διάγνωση.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν επίσης, ότι όσοι είχαν μικρότερη περίμετρο μέσης, σε αυτό το στάδιο της ζωής τους, είχαν καλύτερη μνήμη και πιο ευέλικτη σκέψη όταν έφταναν σε μεγάλη ηλικία.

Οι ερευνητές, οι οποίοι χαρακτήρισαν τα ευρήματα «σημαντικά», καλούν τους ανθρώπους να εξετάσουν «στρατηγικές βελτίωσης» της διατροφής τους προκειμένου να διατηρήσουν τη δομή του εγκεφάλου τους και να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας.

«Η παγκόσμια στροφή προς τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες συνδέεται με την αύξηση του επιπολασμού του διαβήτη, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της παχυσαρκίας, οι οποίες αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την άνοια. Είναι σημαντικό να εξεταστούν οι επιπτώσεις της συνολικής διατροφής και της κεντρικής παχυσαρκίας στη μνήμη και στις σχετικές με αυτή περιοχές του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος» σημειώνουν.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις διατροφικές συνήθειες 512 Βρετανών επί 11 χρόνια και αξιολόγησαν την αναλογία μέσης-ισχίων 664 ατόμων σε διάστημα παρακολούθησης 21 ετών.

Υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε μαγνητικές τομογραφίες και τεστ γνωστικής απόδοσης στην αρχή της μελέτης και όταν οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 70 ετών για να παρακολουθήσουν την πρόοδο και να εντοπίσουν σημάδια γνωστικής έκπτωσης.

Διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που ακολουθούσαν καλύτερη διατροφή στη μέση ηλικία, είχαν βελτιωμένη συνδεσιμότητα μεταξύ του αριστερού ιππόκαμπου -του τμήματος του εγκεφάλου που παίζει βασικό ρόλο στην επεξεργασία και τη μνήμη- και του ινιακού λοβού, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου και υπεύθυνος για την οπτική επεξεργασία.

Η βελτίωση της διατροφής συσχετίστηκε επίσης με καλύτερες γλωσσικές δεξιότητες, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Θεωρείται ότι προκαλείται από τη συσσώρευση βήτα αμυλοειδούς και Ταυ πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Οι πρωτεΐνες αυτές δημιουργούν συσσωματώματα που δυσχεραίνουν τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Τελικά, ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει αυτή τη βλάβη και αναπτύσσονται συμπτώματα άνοιας.

Τα προβλήματα μνήμης, οι δυσκολίες σκέψης και τα γλωσσικά προβλήματα είναι συνήθη πρώιμα συμπτώματα της πάθησης, που επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Πηγή: Mail Online

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved