ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Eλαιόλαδο: Τα πανίσχυρα οφέλη του για τον εγκέφαλο - Από ποιες παθήσεις προστατεύει

Bασικό συστατικό μαγειρικής στα περισσότερα νοικοκυριά, το ελαιόλαδο έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της μείωσης της φλεγμονής και του μετριασμού των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη.

Έρευνες έχουν δείξει την ικανότητά του να ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και να μειώνει τη γνωστική έκπτωση, αλλά η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ελαιολάδου και της θνησιμότητας που σχετίζεται με την άνοια δεν είχε διερευνηθεί.

Μελέτη ερευνητών στο Χάρβαρντ έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου, συγκεκριμένα πάνω από επτά γραμμάρια κάθε μέρα, σχετίστηκε με 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν ελαιόλαδο ποτέ ή σπάνια.

Η υψηλότερη συνολικά πρόσληψη σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας που σχετίζεται με την άνοια.

Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι τα παραπάνω οφέλη ισχύουν ανεξάρτητα από τη συνολική ποιότητα της διατροφής.

«Αυτή η καλά σχεδιασμένη, μεθοδολογικά ορθή μελέτη προσθέτει στα αυξανόμενα στοιχεία για τα οφέλη του ελαιολάδου στην υγεία του εγκεφάλου», λέει ο Τάσος Γ. Κυριακίδης, επίκουρος καθηγητής βιοστατιστικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale και πιστοποιημένος sommelier ελαιολάδου.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ εξέτασαν δεδομένα από το 1990 έως το 2018 από τις μελέτες Nurses' Health Study και Health Professionals Follow-Up Study , τα οποία εστίασαν στην κατανάλωση ελαιολάδου από περισσότερους από 90.000 συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με τη συχνότητα πρόσληψης ελαιολάδου, που κυμαίνονταν από ποτέ ή μία φορά το μήνα έως πάνω από επτά γραμμάρια (μόλις μια κουταλιά της σούπας) ημερησίως.

Είναι καλύτερο το κανονικό ελαιόλαδο ή το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο;

«Μετά από έξι μήνες κατανάλωσης ελαιολάδου, τα ευρήματά μας έδειξαν ότι τόσο το ελαιόλαδο όσο και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, βελτίωσαν τη γνωστική λειτουργία, όπως καθορίζεται από τη βελτιωμένη κλινική αξιολόγηση της άνοιας και άλλες βαθμολογίες συμπεριφοράς», λένε οι ερευνητές.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο όμως, βελτίωσε τη λειτουργία και την ακεραιότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για έναν υγιή εγκέφαλο, καθώς προστατεύει από την έκθεση σε νευροτοξίνες που σχετίζονται με το αίμα και βοηθά στην απομάκρυνση των αποβλήτων του εγκεφάλου.

Το ελαιόλαδο αύξησε την εγκεφαλική δραστηριότητα σε τμήματα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη νόηση, όταν οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξέταση μνήμης. «Όχι μόνο αυτό, αλλά διαπιστώσαμε ότι το ελαιόλαδο μείωσε το οξειδωτικό στρες και τους δείκτες φλεγμονής, κάτι που εξηγεί εν μέρει τα ευρήματα της μελέτης» σημειώνουν οι ερευνητές.

Εν ολίγοις, ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνών δείχνει ότι τόσο το ελαιόλαδο όσο και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο συμβάλλουν στην υγεία του εγκεφάλου, βελτιώνουν τη μνήμη και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων συναφών νοσημάτων.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε φαινόλες, οι οποίες μπορεί να προσφέρουν πρόσθετα οφέλη, δεδομένης της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης τους.

Πηγή: well+good

© 2014-2025 Onmed.gr - All rights reserved