Περισσότερη κίνηση, καλύτερα γεράματα: Τι μάς συμβουλεύουν οι επιστήμονες
Μπορεί η σωματική δραστηριότητα να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ηλικιωμένων;
Οι επιστήμονες συνοψίζουν τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η σωματική δραστηριότητα στην πρόληψη ή τη μείωση των επιπτώσεων των ασθενειών και εξετάζουν τον τρόπο συνταγογράφησης της άσκησης στους ηλικιωμένους.
Ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει, ενώ ο αριθμός των ατόμων ηλικίας άνω των 85 ετών αναμένεται να πολλαπλασιαστεί σε πολλές χώρες τα επόμενα χρόνια.
Για πολλούς ωστόσο, τα επιπλέον χρόνια, δεν σημαίνουν υγιή χρόνια.
Πάνω από το 80% των ενηλίκων δεν ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα.
«Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους διατήρησης ή βελτίωσης της λειτουργικής ανεξαρτησίας στους ηλικιωμένους που έχουν εύθραυστη υγεία ή που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πτώσεων», γράφει η Δρ. Jane Thornton, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Ιατρικής και Οδοντιατρικής Schulich του Δυτικού Πανεπιστημίου του Οντάριο, στον Καναδά.
«Τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας στην τρίτη ηλικία συνδέονται με βελτιώσεις στη νόηση, την ψυχική υγεία και την ποιότητα ζωής».
Μετα-ανάλυση του 2023 πολλών μεγάλων μελετών διαπίστωσε ότι 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 31%.
Η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την καλή γήρανση και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη μείωση τους κινδύνου νόσησης από περισσότερες από 30 χρόνιες παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, η καρδιακή ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οστεοπόρωση, η κατάθλιψη, η άνοια και ο καρκίνος.
Τα οφέλη της δραστηριότητας περιλαμβάνουν τα εξής:
- Προστασία από τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
- Πρόληψη πτώσεων μέσω της αυξημένης μυϊκής δύναμης και της καλύτερης ισορροπίας.
- Υγεία των οστών και των αρθρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της οστικής πυκνότητας και της ανακούφισης ορισμένων συμπτωμάτων οστεοαρθρίτιδας.
- Βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και καλύτερη διάθεση και ψυχική υγεία.
- Δυνατότητα συμμετοχής σε καθημερινές δραστηριότητες και βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά 150-300 λεπτά εβδομαδιαίας μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας για τους ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων.
Πώς μπορούν οι κλινικοί γιατροί να συνταγογραφήσουν σωματική δραστηριότητα;
«Καθώς πολλοί ηλικιωμένοι ζουν με χρόνιες παθήσεις ή μειωμένη κινητικότητα, οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να τους ενθαρρύνουν να ακολουθήσουν μια σταδιακή προσέγγιση για την αύξηση της σωματικής τους δραστηριότητας, η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει την προπόνηση με αντιστάσεις (μυϊκή ενδυνάμωση) ως βασικό συστατικό», δήλωσε ο Δρ. Samir Sinha, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και διευθυντής έρευνας για την πολιτική υγείας στο Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης.
«Η σωματική δραστηριότητα δεν χρησιμοποιείται επαρκώς ως παρέμβαση για την υγεία τόσο στην κοινότητα όσο και στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε ηλικιωμένους. Η ηλικία, η αδυναμία ή οι υπάρχουσες λειτουργικές βλάβες δεν πρέπει να θεωρούνται απόλυτες αντενδείξεις για τη σωματική δραστηριότητα, αλλά βασικοί λόγοι για τη συνταγογράφησή της, λαμβάνοντας υπόψη τα οφέλη των παρεμβάσεων σωματικής δραστηριότητας για τους ηλικιωμένους. Οι ηλικιωμένοι που γίνονται πιο δραστήριοι μπορούν να προσθέσουν χρόνια στη ζωή τους, καθώς και υψηλότερη ποιότητα ζωής σε αυτά τα χρόνια», καταλήγουν οι συγγραφείς.
Η ανασκόπηση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Canadian Medical Association Journal.