Οι βιοδείκτες στα 60 που προβλέπουν αν κάποιος θα φτάσει τα 100
Στη Σουηδία παρατηρείται το φαινόμενο οι άνθρωποι να ζουν πλέον περισσότερα χρόνια.
Πριν από 30 χρόνια, οι 85χρονοι και οι 90χρονοι ήταν σπάνιοι, πλέον όμως η πλειονότητα των Σουηδών φτάνει σε αυτή την ηλικία, ενώ το 2% φτάνουν να συμπληρώσουν ακόμη και τα 100.
«Οι αιωνόβιοι είναι η ηλικιακή ομάδα που αυξάνεται περισσότερο τώρα», λέει η Karin Modig, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Ιατρικής Karolinska, η οποία ερευνά τη γήρανση και την υγεία.
Σε νέα μελέτη, η ίδια και οι συνεργάτες της δείχνουν ότι είναι δυνατόν να προβλεφθεί ποιος έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γεράσει πρόωρα. Η μελέτη βασίζεται σε περίπου 44.000 Σουηδούς που υποβλήθηκαν σε εξετάσεις μεταξύ 1985 και 1996, όταν ήταν μεταξύ 64 και 99 ετών. Από αυτούς, 1.224 έζησαν μέχρι τα 100.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι να ζήσεις πολλά χρόνια δεν είναι αποκλειστικά θέμα τύχης - φαίνεται επίσης να συνδέεται με τον τρόπο ζωής», λέει η Modig.
Εξετάζοντας γνωστούς βιοδείκτες που είχαν προηγουμένως συσχετιστεί με τη γήρανση και τις ασθένειες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έφτασαν τα 100 είχαν καλύτερη υγεία από πολλούς 60άρηδες. Όλοι, εκτός από δύο από τους 12 βιοδείκτες που εξετάστηκαν, συνδέθηκαν με αυξημένες πιθανότητες να φτάσει κάποιος τα 100. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μειώνουν την πιθανότητα, όπως και η χαμηλή ολική χοληστερόλη, η οποία μπορεί να είναι δείκτης ασθενειών στο σώμα.
Τέσσερις από τους βιοδείκτες ξεχώρισαν ως ιδιαίτερα σημαντικοί: τα επίπεδα κρεατινίνης, τα οποία συνδέονται με την υγεία των νεφρών, ήταν σχεδόν πάντα φυσιολογικά στην ηλικία των 60 σε όσους έζησαν μέχρι τα 100. Το ίδιο ίσχυε και για τους ηπατικούς δείκτες και τα επίπεδα ουρικού οξέος, που είναι δείκτης φλεγμονωδών διεργασιών.
Τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος είχαν 4% πιθανότητες να ζήσουν μέχρι τα 100, ενώ εκείνα με τα υψηλότερα επίπεδα είχαν 1,5% πιθανότητες. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ήταν επίσης σπάνια πάνω από 6,5 mmol/λίτρο.
Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι είναι δυνατόν να αυξήσει κάποιος τις πιθανότητες να ζήσει μέχρι τα 100, αλλάζοντας τον τρόπο ζωής του, πιστεύει η ίδια.
«Ταυτόχρονα, η ζωή δεν είναι να ζεις σύμφωνα με έναν αλγόριθμο - ο καθένας πρέπει να βρει μια ισορροπία μεταξύ των παραγόντων κινδύνου και των παραγόντων υγείας», λέει.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό GeroScience.