ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Η άσκηση που βοηθά στην αντιστροφή της ήπιας άνοιας

Η αρχαία πρακτική του τάι τσι μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις της ήπιας γνωστικής εξασθένισης, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιας, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας κλινικής μελέτης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα μαθήματα τάι τσι βοήθησαν τους ηλικιωμένους να βελτιώσουν τα προβλήματα γνωστικής λειτουργίας, δηλαδή τη μνήμη και την ικανότητα σκέψης. Τους βοήθησε επίσης να εκτελούν ένα βασικό συνδυασμό κινήσεων, δηλαδή να περπατάνε, ενώ η προσοχή τους είναι στραμμένη αλλού.

Κι ενώ οι ασκήσεις τάι τσι ήταν αποτελεσματικές, μια «ενισχυμένη» έκδοσή του με περισσότερες νοητικές προκλήσεις, λειτούργησε ακόμη καλύτερα, διαπίστωσε η μελέτη.

Οι ειδικοί χαρακτήρισαν τα ευρήματα ελπιδοφόρα και υποστηρίζουν την προσέγγιση της νοητικής διέγερσης του μυαλού των ηλικιωμένων με πολλούς τρόπους και όχι με έναν.

Το τάι τσι είναι μια παραδοσιακή κινεζική πρακτική που συνδυάζει αργές κινήσεις και σωματικές στάσεις με ελεγχόμενη αναπνοή.

Εκτελείται ως ένας κινούμενος διαλογισμός και μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να βελτιώσουν την ισορροπία τους και να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσεων.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι το τάι τσι μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να ακονίσουν το μυαλό τους, δήλωσε ο Peter Harmer, ερευνητής που συμμετείχε στη νέα μελέτη.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του, θέλησαν να εξετάσουν την επίδραση της προσθήκης συγκεκριμένων νοητικών ασκήσεων στην πρακτική του τάι τσι, βασιζόμενοι σε πρόσφατες μελέτες που έδειξαν ότι ο συνδυασμός σωματικής και πνευματικής άσκησης είναι καλύτερος από το να κάνει κάποιος μόνο σωματική άσκηση.

Τα συμβατικά μαθήματα tai chi, όπως τα περισσότερα μαθήματα σωματικής άσκησης, αφορούν κυρίως την «ανταπόκριση εκπαιδευτή-μαθητή», είπε ο Harmer, ομότιμος καθηγητής άσκησης και επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο Willamette, στο Όρεγκον των ΗΠΑ.

Αυτή η προσέγγιση μπορεί να μην «μεγιστοποιήσει» τα πιθανά οφέλη του τάι τσι.

Έτσι, στρατολογήθηκαν 318 ηλικιωμένοι που είτε παρατηρούσαν μείωση της μνήμης τους είτε είχαν σημάδια ήπιας γνωστικής εξασθένησης, δηλαδή προβλήματα μνήμης και κρίσης που ενώ δεν είναι σοβαρά, σταδιακά μπορούν να εξελιχθούν σε άνοια.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: τα μέλη της πρώτης ομάδας έκαναν τυπικές ασκήσεις tai chi, της δεύτερης συνδυασμό ασκήσεων και γνωστικών προκλήσεων, ενώ τα μέλη της τρίτης έκαναν ασκήσεις διατάσεων. Και οι τρεις ομάδες έκαναν δύο ωριαίες συνεδρίες την εβδομάδα επί έξι μήνες.

Επειδή η μελέτη ξεκίνησε λίγο πριν από την πανδημία, οι περισσότερες από τις συνεδρίες έγιναν μέσω Zoom.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ενισχυμένο τάι τσι ήταν πιο αποτελεσματικό. Οι ηλικιωμένοι βελτίωσαν τις βαθμολογίες τους σε ένα τυπικό τεστ γνωστικής αξιολόγησης κατά 3,1 βαθμούς έναντι 1,7 βαθμών της ομάδας που έκανε μόνο ασκήσεις tai chi. Η ομάδα διατάσεων δεν παρουσίασε σημαντική βελτίωση.

Ομοίως, το ενισχυμένο τάι τσι ήταν καλύτερο στη βελτίωση της απόδοσης των ηλικιωμένων σε ένα τεστ βάδισης, το οποίο μετράει την ικανότητα ενός ατόμου να περπατά ενώ το μυαλό είναι σε άλλα πράγματα, όπως το να μιλάει στο τηλέφωνο.

Αυτό το είδος διάσπασης της προσοχής μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για τους ηλικιωμένους και η βελτίωσή της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πτώσεων.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η τόνωση των γνωστικών δεξιοτήτων των ηλικιωμένων με πολλούς τρόπους, μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική από ένα είδος άσκησης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved