ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Γιατί η μείωση των θερμίδων ξανανιώνει τον οργανισμό

Η μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων μπορεί να αναζωογονήσει τους μύες σας και να ενεργοποιήσει βιολογικές οδούς που είναι σημαντικές για την καλή υγεία, σύμφωνα με ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

Η μείωση των θερμίδων χωρίς να στερεί από το σώμα απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, γνωστή ως θερμιδικός περιορισμός, είναι γνωστό ότι καθυστερεί την εξέλιξη των ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία σε ζωικά μοντέλα. Nέα μελέτη δείχνει ότι οι ίδιοι βιολογικοί μηχανισμοί μπορεί να ισχύουν και για τους ανθρώπους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από συμμετέχοντες στην oλοκληρωμένη αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της μείωσης της πρόσληψης θερμίδων, μια μελέτη που εξέτασε εάν ο μέτριος περιορισμός θερμίδων προσφέρει στην υγεία τα ίδια οφέλη με αυτά που παρατηρήθηκαν σε μελέτες σε ζώα.

Διαπίστωσαν ότι ο στόχος για τους συμμετέχοντες ήταν να μειώσουν την ημερήσια θερμιδική τους πρόσληψη κατά 25% μέσα σε μια διετία, αλλά το υψηλότερο ποσοστό που μπόρεσαν να πετύχουν ήταν μια μείωση κατά 12%. Ακόμα κι έτσι, αυτή η μικρή μείωση των θερμίδων, ήταν αρκετή για να ενεργοποιήσει τις περισσότερες από τις βιολογικές οδούς που είναι σημαντικές για την υγιή γήρανση.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν τα μοριακά θεμέλια των οφελών που παρατηρήθηκαν σε σύγκριση με προηγούμενη έρευνα για τον περιορισμό των θερμίδων στους ανθρώπους.

Φάνηκε ότι όσοι περιόρισαν τις θερμίδες έχασαν μυϊκή μάζα και κατά μέσο όρο 20 κιλά βάρους κατά τον πρώτο χρόνο και διατήρησαν το βάρος τους για το δεύτερο χρόνο. Παρά την απώλεια μυϊκής μάζας ωστόσο, οι συμμετέχοντες που περιόρισαν τις θερμίδες δεν έχασαν μυϊκή δύναμη, υποδεικνύοντας ότι ο περιορισμός των θερμίδων βελτίωσε την ποσότητα δύναμης που παράγεται από κάθε μονάδα μυϊκής μάζας, που ονομάζεται ειδική μυϊκή δύναμη.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν βιοψίες μυών του μηρού που συλλέχθηκαν όταν τα άτομα συμμετείχαν στη μελέτη

Για να καταλάβουν ποια ανθρώπινα γονίδια επηρεάστηκαν κατά τη διάρκεια του περιορισμού των θερμίδων, οι επιστήμονες απομόνωσαν τον αγγελιοφόρο RNA (mRNA), ένα μόριο που περιέχει τον κώδικα για τις πρωτεΐνες, από δείγματα μυών.

Η ομάδα προσδιόρισε την πρωτεϊνική αλληλουχία κάθε mRNA και χρησιμοποίησε τις πληροφορίες για να προσδιορίσει από ποια γονίδια προέρχονται συγκεκριμένα mRNA.

Περαιτέρω ανάλυση βοήθησε τους επιστήμονες να καθορίσουν ποια γονίδια κατά τον περιορισμό των θερμίδων ρυθμίστηκαν προς τα πάνω, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα παρήγαγαν περισσότερο mRNA, και ποια ρυθμίστηκαν προς τα κάτω, που σημαίνει ότι τα κύτταρα παρήγαγαν λιγότερο mRNA.

Ο επιβεβαιωμένος περιορισμός θερμίδων από τους ερευνητές επηρέασε τις ίδιες γονιδιακές οδούς στους ανθρώπους, όπως και στα ποντίκια. Για παράδειγμα, μια χαμηλότερη θερμιδική πρόσληψη ρυθμίζει προς τα πάνω τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ενέργειας και το μεταβολισμό και μειώνει τα φλεγμονώδη γονίδια που οδηγούν σε χαμηλότερη φλεγμονή.

«Δεδομένου ότι η φλεγμονή και η γήρανση συνδέονται στενά, ο περιορισμός των θερμίδων αντιπροσωπεύει μια ισχυρή προσέγγιση για την πρόληψη της προφλεγμονώδους κατάστασης που αναπτύσσεται σε πολλούς ηλικιωμένους», σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Aging Cell.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved