ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Η ορμόνη που ρυθμίζει τη γήρανση και τη γνωστική έκπτωση

Ο υποθάλαμος του εγκεφάλου θεωρείται ένα εξαιρετικά σημαντικό κέντρο ελέγχου για το σώμα.

Όταν η νευροφλεγμονή τον εμποδίζει να εκτελέσει την κανονική του λειτουργία, προκύπτει σειρά προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ηλικία.

Μελέτη με επικεφαλής τον Δρα Lige Leng από το Πανεπιστήμιο Xiamen στην Κίνα, εντόπισε ένα μέχρι τώρα άγνωστο έναυσμα γήρανσης σε ποντίκια, και ενδεχομένως και σε ανθρώπους, που σχετίζεται με τη μείωση λόγω ηλικίας μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται μενίνη στον υποθάλαμο του εγκεφάλου.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, καθώς τα επίπεδα της μενίνης μειώνονται, ο υποθάλαμος βιώνει μια αύξηση της νευροφλεγμονής που προάγει τις μεταβολικές και γνωστικές διαταραχές που αποτελούν μέρος της διαδικασίας της γήρανσης.

Οι συγγραφείς της μελέτης επεσήμαναν επίσης ότι η απώλεια μενίνης, προκαλεί μείωση των επιπέδων ενός ενζύμου που απαιτείται για την παραγωγή του νευροδιαβιβαστή, του αμινοξέος D-σερίνη.

Όταν ο υποθάλαμος είναι υγιής, επηρεάζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα και τις ορμόνες για να ρυθμίσει τον καρδιακό ρυθμό, τη θερμοκρασία, την αρτηριακή πίεση, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την πείνα και τη δίψα, τον κύκλο ύπνου, τη διάθεση, τον κορεσμό και τη σεξουαλική ορμή.

«Ο υποθάλαμος είναι σημαντικός για πολλές πτυχές της υγιούς γήρανσης, συμπεριλαμβανομένης της μεταβολικής και γνωστικής υγείας, της απόκρισης στο στρες και της διατήρησης του κιρκάδιου ρυθμού», εξήγησε η Δρ. Ashley E. Webb, επίκουρη καθηγήτρια μοριακής βιολογίας, κυτταρικής βιολογίας και βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Brown στο Providence, RI, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.

«Αυτή η μελέτη», είπε, «συμβάλλει στην κατανόησή μας για το πώς το τμήμα του εγκεφάλου γνωστό ως υποθάλαμος, επηρεάζει τη διαδικασία γήρανσης, συμπεριλαμβανομένων των μεταβολικών και γνωστικών αλλαγών που συμβαίνουν με την ηλικία».

Τέλος, σημείωσε ότι «η υποθαλαμική φλεγμονή είναι πιθανό να επηρεάσει ευρέως τη γήρανση σε ιστούς και άλλα μέρη του εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη μάθηση και τη μνήμη».

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Biology.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved