Τα αντιγηραντικά συστατικά που πρέπει να συμπεριληφθούν στη διατροφή σας για να έχετε νεανικό δέρμα
Μια εξαιρετική ρουτίνα περιποίησης μπορεί να κάνει τη διαφορά στην όψη της επιδερμίδας σας, ωστόσο εξίσου σημαντική είναι και η σωστή διατροφή καθώς τα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχουν οι τροφές μπορούν να πολεμήσουν εν τω βάθει τα σημάδια του χρόνου.
Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιούμε τα ακριβότερα καλλυντικά για την περιποίηση της επιδερμίδας του προσώπου μας και να περιμένουμε να φαινόμαστε νεότεροι και με πιο λαμπερό και σφριγηλό δέρμα. Ωστόσο, επειδή είμαστε ό,τι τρώμε είναι επίσης σημαντικό να θρέψουμε το δέρμα μας από μέσα για να διασφαλίσουμε ότι παραμένει υγιές και νεανικό.
Υπάρχουν ορισμένα συστατικά που πρέπει να προσπαθήσουμε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας, ώστε το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά μας να είναι στα καλύτερά τους, γιατί αν δεν παίρνουμε τα σωστά θρεπτικά συστατικά, το σώμα μας δεν θα λειτουργεί τόσο καλά και είναι προφανές πως όσα καλλυντικά και να χρησιμοποιούμε δεν θα κάνουν από μόνα τους θαύματα. Επίσης, παράγοντες όπως το στρες, η ακτινοβολία, η ρύπανση της ατμόσφαιρας και το κάπνισμα είναι βλαπτικά για την υγεία μας καθώς και τη διατήρηση της φρεσκάδας και της νεότητας.
Κολλαγόνο
Καθώς γερνάμε, η παραγωγή κολλαγόνου - μιας πρωτεΐνης που βοηθά στη διατήρηση της δομής του δέρματος - επιβραδύνεται, οδηγώντας σε επιταχυνόμενα σημάδια γήρανσης όπως οι ρυτίδες.
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η συμπλήρωση κολλαγόνου μπορεί να μειώσει τα σημάδια γήρανσης, συμπεριλαμβανομένων των ρυτίδων και του ξηρού δέρματος.
Για παράδειγμα, μια μελέτη 12 εβδομάδων σε 72 γυναίκες έδειξε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος που περιείχε 2,5 γραμμάρια κολλαγόνου - μαζί με πολλά άλλα συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιοτίνης - την ημέρα βελτίωσε σημαντικά την ενυδάτωση του δέρματος, την υφή και την ελαστικότητα.
Βιοτίνη
Η βιοτίνη, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β7, είναι μια βιταμίνη που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα αυγά, το γάλα και οι μπανάνες. Η ανεπάρκεια βιοτίνης μπορεί να προκαλέσει αραίωση των μαλλιών και εξάνθημα στο πρόσωπο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν τη βιοτίνη που χρειάζονται από την κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής, αλλά έχουν υπάρξει πολλοί ισχυρισμοί ότι η λήψη περισσότερης βιοτίνης μπορεί να ρυθμίσει το σάκχαρο στο αίμα και να συμβάλει στο να έχουμε υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια.
Υαλουρονικό οξύ
Όλοι έχουμε ακούσει για ορούς υαλουρονικού οξέος και κρέμες, αλλά τα συμπληρώματα υαλουρονικού οξέος μπορούν επίσης να βοηθήσουν το δέρμα μας να φαίνεται και να είναι πιο σφριγηλό και νεανικό στην όψη. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό υδρόφιλο συστατικό του δέρματος που προσελκύει το νερό χαρίζοντας ενυδάτωση και όγκο στο πρόσωπο. Η ικανότητα του σώματός μας να παράγει φυσικό υαλουρονικό οξύ με την πάροδο της ηλικίας εξασθενεί, με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει την υγρασία και τον όγκο του και η επιδερμίδα να μετατρέπεται σε πιο ξηρή και λεπτή. Επίσης, τα δερματικά κύτταρα αναγεννιούνται πολύ πιο αργά. Το συνθετικό υαλουρονικό οξύ στην περίπτωση αυτή έχει ως ρόλο να αναπληρώσει την απώλεια του φυσικού.
Να σημειωθεί πως περίπου το ήμισυ του υαλουρονικού οξέος στο σώμα μας υπάρχει στο δέρμα μας, όπου συνδέεται με το νερό για να βοηθήσει στη διατήρηση της υγρασίας.
Ωστόσο, η φυσική διαδικασία γήρανσης και η έκθεση σε παράγοντες όπως η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο, ο καπνός του τσιγάρου και η ρύπανση μπορούν να μειώσουν τις ποσότητές του στο δέρμα.
Πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε αυτά τα συστατικά στη διατροφή μας
Μπορούμε να καθυστερήσουμε τον χρόνο μέσω μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής. Το «κλειδί» για την παράταση της νεότητας δεν είναι άλλο από τα γνωστά αντιοξειδωτικά που καθυστερούν και εμποδίζουν την καταστροφική οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών. Οι τροφές που αξίζει και πρέπει να καταναλώνουμε μεταξύ άλλων είναι:
- Μούρα
- Σύκα
- Παπάγια
- Σπόροι ροδιού
- Ελαιόλαδο
- Κάρδαμο
- Κουρκουμάς
- Καρύδια και λιναρόσπορος
- Κόκκινο κρασί και σταφύλια
- Σοκολάτα πλούσια σε κακάο
- Πιπεριές
- Μαϊντανός
- Αβοκάντο
- Θαλασσινά
- Άγριος σολομός
- Αρνί
- Συκώτι
- Δημητριακά
- Όσπρια
- Σπόροι σιταριού
- Μαγιά μπίρας
- Αυγά
- Νερό
Τέλος, μεγάλη σημασία έχει ο περιορισμός των προσλαμβανόμενων θερμίδων καθώς μελέτες δείχνουν ότι ο περιορισμός της τροφής και η νηστεία σχετίζονται με επιμήκυνση του προσδόκιμου ζωής.