Το πόσο θα ζήσει κάποιος είναι κυρίως θέμα γονιδίων. Υπάρχουν όμως και αρκετά πράγματα που μπορεί να κάνει ο ίδιος για να προσθέσει χρόνια στη ζωή του.
Στην πραγματικότητα, μπορείτε να ζήσετε μέχρι τα 100 αν αποκτήσετε τον έλεγχο των συνηθειών σας, βάζοντας σε προτεραιότητα την άσκηση, τον ύπνο και τη διαχείριση του άγχους.
Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να αλλάξετε τη διατροφή σας. Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή είναι σημαντικός δείκτης για το πόσο θα ζήσει κάποιος και αν θα αναπτύξει ή όχι κάποιες χρόνιες ασθένειες που μικραίνουν τη διάρκεια ζωής.
Δείτε τροφές που επιμηκύνουν τη ζωή και προσθέσετε τις από σήμερα κιόλας στην καθημερινότητά σας:
Πηγή: prevention
Διαβάστε επίσης:
Δέκα τροφές με αντιγηραντικές ιδιότητες
Πρόωρος θάνατος: Η διατροφική συνήθεια που μειώνει τον κίνδυνο
Πρόωρος θάνατος: Τα λιπαρά που μειώνουν τον κίνδυνο και πού θα τα βρείτε
Photo 1/5
Λιπαρά ψάρια: Τα ψάρια θεωρούνται ιδανική τροφή για τον εγκέφαλο και όχι τυχαία. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα καροτενοειδή που περιέχουν, προστατεύσουν από νευρολογικές ασθένειες. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν στη μακροζωία. Έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Tufts σε πάνω από 2.600 Αμερικανούς ηλικιωμένους με μέσο όρο ηλικίας τα 74 έτη, διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα τους (τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριών την εβδομάδα) είχαν 18% μικρότερο κίνδυνο να έχουν προβλήματα καθώς γερνούν, δηλαδή να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις (καρδιοπάθειες, καρκίνος), έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, κινητικούς περιορισμούς ή προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή.
Photo 2/5
Ξηροί καρποί: Δύο μεγάλες μελέτες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν συχνά ξηρούς καρπούς, είχαν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν νέοι. Συγκεκριμένα, όσοι έτρωγαν καθημερινά ξηρούς καρπούς διέτρεχαν 20% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και ασθένειες του αναπνευστικού, συγκριτικά με εκείνους που δεν έτρωγαν. Οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την καρδιά και καταπολεμούν τη φλεγμονή, όπως ακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και αντιοξειδωτικά, όπως καροτενοειδή και φλαβονοειδή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι ξηροί καρποί μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε υγιές βάρος επειδή προκαλούν κορεσμό, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο.
Photo 3/5
Δημητριακά ολικής αλέσεως: Το άσπρο ψωμί, λόγω της επεξεργασίας που υφίσταται, δεν έχει θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα, μεγάλη επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι για κάθε επιπλέον μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως που καταναλώνετε, μειώνετε κατά 5% τον κίνδυνο θανάτου και 9% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες. Η δράση τους αυτή πιστεύεται ότι οφείλεται στα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν, όπως οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Ε, το μαγνήσιο και τα φυτοχημικά συστατικά.
Photo 4/5
Καυτερά: Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση πικάντικων τροφών σας βοηθά να μένετε υγιείς για περισσότερα χρόνια. Μελέτη σε περισσότερους από 450.000 Κινέζους άνδρες και γυναίκες, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν πικάντικα τρόφιμα 6 ή 7 ημέρες την εβδομάδα είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας συγκριτικά με όσους το έκαναν μια φορά την εβδομάδα ή σπανιότερα. Η καψαϊκίνη, η ένωση που δίνει στις πιπεριές την καυτερή γεύση τους, δρα ως αντιοξειδωτικό, καταπολεμά τη φλεγμονή, ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και συμβάλλει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του καρκίνου. Αν θέλετε να ενισχύσετε τα οφέλη των καυτερών, αποφεύγετε το αλκοόλ. Μελέτη έδειξε ότι η σχέση κατανάλωσης καυτερών και μακροζωίας, ήταν ισχυρότερη σε όσους δεν έπιναν.
Photo 5/5
Φύκια: Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα φύκια περιέχουν ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο. Το προσδόκιμο ζωής των Ιαπώνων είναι ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Εκτός από τα φύκια, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μια διατροφή πλούσια σε όσπρια, λαχανικά και ψάρια μπορεί επίσης να έχει προστατευτικό ρόλο.