Περιορισμός θερμίδων και μακροζωία: Πώς συνδέονται
Οι άνθρωποι που καταφέρνουν να μειώσουν την ποσότητα φαγητού και κατά τη συνέπεια τη συνολική πρόσληψη θερμίδων, μπορούν να ζήσουν περισσότερα χρόνια.
Οι επιστήμονες από το Εργαστήριο Βιοϊατρικής Έρευνας Pennington, στο Λος Άντζελες, μελέτησαν την υγεία 34 υγιών ατόμων, κατά μέσο όρο 40 ετών, που κλήθηκαν να ακολουθήσουν επί δύο χρόνια διατροφή με περιορισμό θερμίδων.
Οι επιστήμονες βοήθησαν τους συμμετέχοντες να κόψουν κατά 25% την ημερήσια κατανάλωση θερμίδων, μέσω τριών διατροφικών μοντέλων υγιεινής διατροφής. Οι εθελοντές ήταν ελεύθεροι να επιλέξουν όποιο τρόπο τους ταίριαζε.
«Από μόνοι τους πέτυχαν 15% μείωση των θερμίδων για δύο χρόνια, πράγμα αξιοσημείωτο», εξηγεί η Δρ Ρέντμαν, επίκουρη καθηγήτρια Κλινικών Επιστημών.
Κατά μέσο όρο οι εθελοντές έχασαν 9,07 κιλά, κυρίως τους πρώτους 12 μήνες, αν και περίπου οι μισοί όταν ξεκίνησε η μελέτη είχαν φυσιολογικό βάρος και οι υπόλοιποι ήταν ελαφρώς υπέρβαροι.
Οι ιατρικές εξετάσεις έδειξαν ότι είχαν επέλθει αλλαγές στον μεταβολισμό και σε σωματικές διαδικασίες που σχετίζονται με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε ανθρώπους και ζώα, όπως η χαμηλότερη θερμοκρασία σώματος, χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα και σημαντικές μειώσεις στις ορμόνες που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης σημαντική μείωση ως προς το οξειδωτικό στρες, γεγονός που σχετιζόταν με την επιβράδυνση του μεταβολισμού.
«Είναι ήδη γνωστό ότι όλες αυτές ενδείξεις συνυπάρχουν σε άτομα που ζουν πολλά χρόνια», λέει η Δρ Ρεντμαν.
Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα έρχονται να ενισχύουν τις θεωρίες που σχετίζουν τον υψηλό μεταβολισμό με αυξημένο οξειδωτικό στρες και ταχύτερη γήρανση.
«Όταν παράγουμε ενέργεια, έχουν και υποπροϊόντα του μεταβολισμού, τις λεγόμενες ελεύθερες ρίζες που συσσωρεύονται στο σώμα και προκαλούν βλάβες και κύτταρα και ιστούς. Η βλάβη αυτού του είδους μπορεί να κάνει τα κύτταρα να γεράσουν γρηγορότερα και να συμβάλλει στην εκδήλωση ασθενειών, όπως ο καρκίνος», εξηγεί η Δρ Ρέντμαν.
Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι προκαταρκτικά και δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism.
Διαβάστε επίσης:
Διατροφή & υγεία: Η μείωση θερμίδων επιβραδύνει τον ρυθμό γήρανσης