ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Η τέλεια αρμονία γίνεται «παραφωνία» εξαιτίας δικών μας λαθών;

Από την Ελεάνα Παπαχαραλάμπους, Υπεύθυνη Υπηρεσιών Υγείας - Διευθύνουσα Σύμβουλος της ORTHOBIOTIKI - Κλινική Προληπτικής Ιατρικής

Ορμόνες της νεαρής ηλικίας

Το επίπεδο πολλών ορμονών μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε. Σήμερα, η επιστημονική ομάδα της Ορθοβιοτικής γνωρίζει καλά ότι οι ορμόνες παίζουν σημαντικό ρόλο όταν πρόκειται για τον ρυθμό γήρανσης. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ορμονικοί παράγοντες βοηθούν το σώμα να λειτουργήσει σε βέλτιστο επίπεδο, και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς να αντικαταστήσουμε τις ορμόνες καθώς γερνάμε. Ωστόσο, η ιδέα της ορμονικής υποκατάστασης ως μέθοδος για την αναζωογόνηση φέρει ορισμένους κινδύνους. Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες μελέτες υπήρξαν αρνητικές και ηχεί μια σαφής προειδοποίηση για τις πιθανές παρενέργειες μιας τέτοιας προσπάθειας. Η χρήση ορμονών στη μάχη κατά της γήρανσης περιορίζεται στην αντικατάσταση των ορμονών σε γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, που στοχεύει κυρίως στην άμβλυνση των συμπτωμάτων της (εξάψεις, κολπική ξηρότητα κ.λπ.), τη διαφύλαξη της μελλοντικής ποιότητας ζωής, μειώνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και τη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος. Πριν από την έναρξη της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, θα πρέπει να λάβετε υπόψη όλους τους κινδύνους και ποτέ δεν ολοκληρώνουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία, χωρίς την καθοδήγηση του γιατρού.

Ανακαλύψτε το μυστικό της νεότητας στο ψυγείο σας

Πες μου τι τρως και θα σου πω πόσο καιρό θα ζήσεις. Νεότητα, υγεία και μακροζωία, είναι όλα κρυμμένα στο πιάτο μας.

Η έλλειψη μαγνησίου επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Οι πιο πρόσφατες μελέτες στις ΗΠΑ έχουν δείξει ότι η έλλειψη μαγνησίου οδηγεί στην πρόωρη γήρανση. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για εκατοντάδες βιοχημικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος:

- Βοηθά στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας των μυών και των νεύρων.

- Διατηρεί την ομαλή λειτουργία της καρδιάς.

- Ενισχύει τα οστά.

Γεμίστε από αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι το «κλειδί» για την παράταση της νεότητας. Κάθε οργανική ουσία η οποία καθυστερεί ή σταματά τις καταστροφικές οξειδωτικές ιδιότητες των ελεύθερων ριζών μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα αντιοξειδωτικό. Αντιοξειδωτικές ουσίες παράγονται ενδογενώς από τα ένζυμα και εξωγενώς από τα αντιοξειδωτικά που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Τα αντιοξειδωτικά καταστέλλουν επιβλαβείς οξειδωτικές διαδικασίες των ελεύθερων ριζών, είτε αναστέλλοντας τη δημιουργία τους (ανασταλτικά αντιοξειδωτικά), είτε καταστρέφοντας/ακινητοποιώντας τις ή αναστέλλοντας την αλυσιδωτή αντίδραση οξείδωσής τους. Το ανθρώπινο σώμα έχει υψηλή ζήτηση για αυτές τις βιταμίνες, δεδομένου ότι δεν μπορεί να τις συνθέσει και επαρκείς ποσότητες πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά μέσω της διατροφής μας. Ως εκ τούτου, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα άλλων αντιοξειδωτικών, όπως καροτενοειδή, φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά για την υγεία και την προστασία μας από την πρόωρη γήρανση. Αυτά μπορούν να βρεθούν κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, βότανα και τσάι και στο κρασί. Επιπλέον, κατεχίνες και κερκετίνη (βρίσκονται κυρίως στο τσάι, στο κρασί, στα μήλα και στα κρεμμύδια), το λυκοπένιο και η λουτεΐνη (ντομάτες, σπανάκι και μυρωδικά), σελήνιο (που βρίσκεται κυρίως στα θαλασσινά, στο συκώτι, στο μοσχάρι, στα δημητριακά, στους ξηρούς καρπούς και στα ψάρια), καθώς και ψευδάργυρος (που βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στο αρνί και στα οστρακοειδή) είναι επίσης αντιοξειδωτικά.

Μειώστε την πρόσληψη θερμίδων

Πλήθος από κλινικές μελέτες προσθέτουν ότι η μείωση της πρόσληψης θερμίδων συμβάλλει επίσης στη μακροζωία και στην αντιγήρανση. Ερευνητές σημειώνουν ότι η δραστική μείωση της πρόσληψης θερμίδων μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης. Συγκεκριμένα, μελέτες που έγιναν σε ζώα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών έχουν δείξει μέχρι και 40% αύξηση σε διάρκεια ζωής. Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων προσφέρει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία, δεδομένου ότι μειώνει τον κίνδυνο πολλών παθολογικών παθήσεων που προκαλούνται από τη γήρανση. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι ενδείξεις πως η μείωση των θερμίδων αυξάνει το προσδόκιμο ζωής έχουν αυξηθεί.

Το αμυντικό σύστημα

Το αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας σταδιακά φθείρεται και αυτό μεταφράζεται ως ένα χρόνιο σιωπηλό «ψήσιμο και καραμελοποίηση», η αντίδραση Maillard, όπου τα πάντα, τα αγγεία, τα κύτταρα, τα όργανα, ο εγκέφαλος και το εσωτερικό, ακόμα και το δέρμα μας σταδιακά «ψήνεται» και όταν δεν υπάρχει προστασία , οι «κακοί» (μικρόβια, αλλεργίες, φλεγμονές, καρκίνος κ.α.) κάνουν βουτιά στην πιθανότητα να σπείρουν τον όλεθρο.

Καθυστέρηση της διάβρωσης των οστών

Κάνετε ό,τι μπορείτε έτσι ώστε να κρατήσετε τα οστά σας σε καλή κατάσταση και να καθυστερήσει η διάβρωση τους, η οποία, εκτός από προβλήματα όπως η οστεοπόρωση, συνοδεύεται επίσης από δυσκολίες κίνησης, μείωση της φυσικής δραστηριότητας, αλλά και ψυχολογική γήρανση. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της γήρανσης των οστών, εκτός από την άσκηση, είναι μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο. Η θωράκιση του σώματός μας με επαρκή επίπεδα ασβεστίου από νεαρή ηλικία και καθόλη την ενήλικη ζωή μπορεί να καθυστερήσει ή να αναχαιτίσει την απώλεια οστικής μάζας. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονιστεί ότι μειωμένο επίπεδο απορρόφησης έχει παρατηρηθεί σε φυτικά τρόφιμα, λόγω της παρουσίας των οξέων, η οποία δεσμεύει μια σημαντική ποσότητα του ασβεστίου.

Ελεύθερες ρίζες – ο μεγαλύτερος εχθρός της νεότητας

Ο διακαής πόθος του ανθρώπου να παραμείνει πάντα νέος και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής του έχει ανοίξει το δρόμο για τους επιστήμονες να μελετήσουν τη γήρανση και τη μακροζωία. Μία από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες είναι αυτή που μελετά τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών οξυγόνου σε ζωντανούς οργανισμούς. Οι ελεύθερες ρίζες είναι εξαιρετικά ασταθείς και ιδιαίτερα δραστικά μόρια ή άτομα που έχουν ένα ελεύθερο μονήρες ηλεκτρόνιο στο φλαμέντο (εξωτερικό στρώμα) τους. Αυτές οι οξειδωτικές ουσίες, στην προσπάθειά τους να αυξήσουν τη σταθερότητα τους, «κλέβουν» ηλεκτρόνια από άλλα κύτταρα, ενεργοποιώντας έτσι αλυσιδωτές αντιδράσεις που δημιουργούν περισσότερες ελεύθερες ρίζες. Το στρες και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ακτινοβολία, η ατμοσφαιρική ρύπανση και το κάπνισμα, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην παραγωγή αυτών. Οι ελεύθερες ρίζες έχουν συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και συμβάλλουν σημαντικά στην επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης και το ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται. Για την προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική καταστροφή, το ανθρώπινο σώμα είναι εφοδιασμένο με ένα εκτεταμένο και περίπλοκο αμυντικό σύστημα: τα αντιοξειδωτικά.

Δοκιμές για τη σωστή αντιγήρανση

Υπάρχει νέα γνώση... Αξίζει να σημειωθεί πόσο σημαντικό είναι το πρώτο γενικό τεστ για την υγεία σας. Για να το θέσω ωμά: θέλετε ένα γιατρό που θα έχει προσωπικό ενδιαφέρον σε σας ως ανθρώπινο ον και, επίσης, όσον αφορά ολόκληρο τον τρόπο ζωής σας, θα σας ακούσει προσεκτικά και θα σας δώσει την ευκαιρία, μέσα από αναλυτικές ερωτήσεις και εξέταση του πλήρη ιατρικού φακέλου σας, να γίνουν αναφορές που υπό άλλες συνθήκες θα διέφευγαν της προσοχής του γιατρού σας. Προτεραιότητα για τη διάγνωση είναι η σωστή κλινική εξέταση του ασθενούς, η οποία με την απεικόνιση, το ιστορικό, τις απαντήσεις, τις παθήσεις και τα συμπτώματα, μπορεί να εμφανίσει καταστάσεις όπου άλλες εξετάσεις δεν θα μπορούσαν και συνήθως δεν μπορούν να εμφανίσουν.

«Θέλουμε να ζήσουμε και να μεγαλώσουμε με επιτυχία. Θέλουμε και τα δύο. Για να έχουμε και τα δύο, θα πρέπει να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής μας και τη διατροφή μας. Η επιστημονική έρευνα έχει δείξει ότι η επέκταση της νεότητας προϋποθέτει τη φροντίδα του μυαλού και του σώματος μας.»

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved