ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Ο ρόλος της επιγενετικής και η εξέλιξη της γηριατρικής

Πώς θα ζήσουμε καλύτερα τα χρόνια που μας απομένουν; Πρόκειται για μια ερώτηση που πολλές φορές κάνουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας, μην μπορώντας ωστόσο να δώσουμε μια απάντηση ευθέως. Πολλές είναι οι ασθένειες που γονιδιακά μας «περικυκλώνουν», όπως τονίζει η Δρ Βέρα Δογιάμη, ειδικός παθολόγος-γηρίατρος, τις οποίες μπορούμε να τις «απομακρύνουμε». Η αντιγήρανση έχει πάρα πολλές εκφάνσεις, τα συμπληρώματα διατροφής, την υποκατάσταση ορμονών με βιοπανομοιότυπες ορμόνες, καθώς και την επιγενετική.

Της Σοφίας Μαυραντζά

Η επιγενετική είναι ένας πρόσφατος όρος και αφορά στη μοριακή βιολογία και την ιατρική. Στη συγκεκριμένη επιστήμη δεν δίνεται βάση στο ίδιο το γονιδίωμα αλλά στο «μονωτικό του υλικό», αυτό που το «περιβάλλει», σύμφωνα με τη Δρ Βέρα Δογιάμη. Η ίδια σημειώνει: «Γνωρίζουμε πλέον τα γονίδια που έχει αποδειχθεί πως έχουν προγνωστική αξία, έτσι μπορούμε να δούμε την προδιάθεση του κάθε ανθρώπου και να επέμβουμε σε αυτήν, χωρίς φάρμακα, αλλά με την αλλαγή του τρόπου ζωής και με άλλους φυσικούς τρόπους».

Η γηριατρική στην Ελλάδα

Η Ορθοβιοτική, πάντα πρωτοπόρος σε καινοτομίες, δραστηριοποιείται πλέον και στο πεδίο της Γηριατρικής, εγκαινιάζοντας μια νέα συνεργασία με εξειδικευμένο γηρίατρο. Στόχος είναι ο περιορισμός της νοσηρότητας και η επίτευξη της υγιούς γήρανσης με τη διατήρηση της ποιότητας ζωής και της αυτονομίας των ατόμων προχωρημένης ηλικίας. Ο συνδυασμός της κλασικής ιατρικής με άρτια τεχνολογική υποστήριξη και η στενή συνεργασία με άλλες ειδικότητες συνθέτουν ένα άρτιο σύστημα φροντίδας και παροχής ιατρικών υπηρεσιών στην τρίτη ηλικία.

«Οι παιδίατροι της τρίτης ηλικίας είναι οι γηρίατροι σήμερα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Δρ Βέρα Δογιάμη, ειδικός παθολόγος-γηρίατρος. Η γηριατρική είναι ένα «άγνωστο πεδίο» για τη χώρα μας, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες τα τελευταία 50 χρόνια λειτουργούν όλες οι γηριατρικές δομές σε όλες τις μορφές τους, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ίδια.

Στη χώρα μας, παρά την έντονη γήρανση του πληθυσμού (αναφέρεται ότι το 2030 το 24% του πληθυσμού θα είναι γερασμένο), η ανάπτυξή της βρίσκεται σε εμβρυϊκό στάδιο, με αποτέλεσμα πολλές άσχημες επιπτώσεις τόσο στην κοινωνική υποστήριξη των ηλικιωμένων όσο και στην υγεία και περίθαλψή τους. Ο γηρίατρος οφείλει να παρέχει ολιστική θεώρηση της υγείας του ηλικιωμένου, να έχει την εποπτεία της υγείας του ηλικιωμένου, πάνω από άλλες ειδικότητες που είναι σίγουρα αναγκαίες για αυτήν την ηλικία και να καθορίζει ένα πρόγραμμα υγείας για αυτόν σαν «παιδίατρος της τρίτης ηλικίας».

Η γηριατρική καλύπτει δύο μεγάλες κατηγορίες: Η προληπτική γηριατρική αναφέρεται σε όλους όσοι έχουν ξεπεράσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Ενδεχομένως κάποιοι να αποζητούν απλά την καταγραφή της υγείας τους στη συγκεκριμένη ηλικία (καταγραφή, σύγκριση και θεραπεία). Το δεύτερο κομμάτι εστιάζει σε όλους όσοι είναι άνω των 75 ετών και στοχεύει στην ολιστική θεώρηση της υγείας τους, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασής τους. «Είμαστε αρωγοί της οικογένειας για λήψη αποφάσεων και για διαχείριση δύσκολων στιγμών» υπογραμμίζει η Δρ. Βέρα Δογιάμη.

Δείτε το βίντεο και μάθετε όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε από τη Δρ βέρα Δογιάμη.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved