ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Η δίαιτα της μακροζωίας: Τι περιλαμβάνει και γιατί αμφισβητείται

Η δίαιτα της μακροζωίας ανήκει στην καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Σίνθια Κένιον, γνωστή για τις εργασίες της γύρω από τη διαδικασία της γήρανσης και έχει προκαλέσει κατά καιρούς πολλές συζητήσεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητά της.

Σύμφωνα με όσα επιτάσσει, εάν κάποιος αποβάλλει τη ζάχαρη, το λευκό ψωμί, τα μακαρόνια και τις πατάτες από τη διατροφή του, θα ζήσει υγιής τουλάχιστον μέχρι τα 100.

Η καθηγήτρια Κένιον υποστηρίζει ότι οι υδατάνθρακες που προσλαμβάνουμε από το ψωμί, τις πατάτες και τα μακαρόνια μέχρι τα κρουασάν, τα κέικ και τα μπισκότα επηρεάζουν άμεσα δύο γονίδια-κλειδιά που κυβερνούν τη νεότητα και τη μακροζωία.

Η καθηγήτρια στήριξε τη μελέτη της σε πειράματα σε σκώληκες, ιδίως τον C. elegans που ζει στο έδαφος σε όλο τον κόσμο. Επεμβαίνοντας σε αυτά τα γονίδια, η Κένιον κατόρθωσε να βοηθήσει τους σκώληκες να ζήσουν έξι φορές περισσότερο από το φυσιολογικό.

Στη συνέχεια επανέλαβε τα πειράματα σε ποντίκια και βρήκε ότι τα αποτελέσματα ήταν λιγότερο καλά, αλλά ότι συνδυασμοί γενετικών επεμβάσεων και διατροφικής στέρησης μπορεί σχεδόν να διπλασιάσουν τη διάρκεια ζωής τους.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι μπορούν να κάνουν τα πειραματόζωα να ζουν περισσότερο και καλύτερα μειώνοντας τις θερμίδες τους περίπου κατά τα τρία τέταρτα. Η λύση αυτή θα ήταν πρακτικά ανέφικτη για τους ανθρώπους. Η Κένιον βρήκε όμως, γιατί η μεγάλη μείωση των θερμίδων έχει αυτό το θεαματικό αποτέλεσμα, ανακαλύπτοντας ότι αλλάζει τον τρόπο που συμπεριφέρονται τα δύο γονίδια: κλείνει τον διακόπτη σε ένα γονίδιο που ελέγχει την ινσουλίνη, γεγονός που με τη σειρά του δίνει το πράσινο φως σε ένα άλλο γονίδιο (DAF16) που δρα ως ελιξίριο της ζωής.

Το δεύτερο «δίνει εντολές σε ένα ευρύ φάσμα γονιδίων που “επισκευάζουν” και αναζωογονούν τον οργανισμό», σύμφωνα με την καθηγήτρια.

Η δρ Κένιον άλλαξε τη διατροφή της, περιορίζοντας δραστικά τους υδατάνθρακες (κυρίως τους επεξεργασμένους, όπως η ζάχαρη), γιατί προκαλούν στον οργανισμό την παραγωγή περισσότερης ινσουλίνης (περισσότερη ινσουλίνη σημαίνει πιο ενεργό το πρώτο «κακό» γονίδιο).

Όπως επισημαίνει, έκοψε τελείως τις πατάτες, το ρύζι, το ψωμί, τα μακαρόνια και τα νουντλς. Αντίθετα, πρόσθεσε σαλάτες (χωρίς γλυκά ντρέσινγκ), πολλές ελιές, ξηρούς καρπούς, μεγάλες ποσότητες από πράσινα λαχανικά, μαζί με τυρί, κοτόπουλο, ψάρι και αυγά. Τρώει μερικά φρούτα κάθε μέρα, αλλά όχι πολλά. Και μένει μακριά από τα γλυκά, εκτός από τη σοκολάτα με 80% κακάο.

Όταν δοκίμασε να προσθέσει μια μικρή ποσότητα γλυκόζης στη φυσιολογική διατροφή μερικών σκωλήκων στο εργαστήριό της, η γλυκόζη μπλοκάρισε τα γονίδια της νεότητας και οι σκώληκες σταδιακά έχασαν πολλά από τα οφέλη της υγείας τους.

Αν και κάποιοι επιστήμονες χαρακτήρισαν επαναστατική την προσέγγιση της Κένιον, πολλοί είναι αυτοί που την αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα, καθώς τα στοιχεία για τα οφέλη από την περικοπή των υδατανθράκων και τη μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης δεν είναι ακόμη αρκετά ισχυρά.

Οι ειδικοί συστήνουν να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, που σημαίνει το 55% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχονται από υδατάνθρακες (κυρίως σύνθετους), το 10-12% από πρωτεΐνες και το υπόλοιπο από λίπη (κυρίως ελαιόλαδο).

Διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η τέλεια δίαιτα για μέγιστη απώλεια βάρους

Βικτοριανή δίαιτα: Τι περιλαμβάνει και γιατί είναι στη μόδα

Ποια είναι η δίαιτα της χρονιάς, σύμφωνα με το U.S. News & World Report

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved