Πόδι της χήνας: Γιατί οι ρυτίδες στο σημείο αυτό είναι πιο βαθιές
Το «πόδι της χήνας», δηλαδή οι ρυτίδες που δημιουργούνται στην εξωτερική γωνία του ματιού και θυμίζουν το πόδι του γνωστού πτηνού, αποτελούν τον εφιάλτη κάθε γυναίκας, καθώς παραπέμπουν στην ανεπιθύμητη και μη αναστρέψιμη διαδικασία της γήρανσης.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η βιομηχανία των καλλυντικών επενδύει διαχρονικά σε θεραπείες και μεθόδους αντιμετώπισης των ρυτίδων στο συγκεκριμένο σημείο.
Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια Καγκοσίμα και Τζικί στην Ιαπωνία αποφάσισαν να εξετάσουν τον λόγο για τον οποίο στη συγκεκριμένη περιοχή οι ρυτίδες που σχηματίζονται είναι βαθύτερες συγκριτικά με άλλες.
Διαπίστωσαν λοιπόν ότι ο περιορισμένος αριθμός των σμηγματογόνων αδένων στην εξωτερική γωνία του ματιού και το λεπτότερο δέρμα που εντοπίζεται στη συγκεκριμένη περιοχή αποτελούν τους βασικούς λόγους για τους οποίους συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Αυτό, εκτιμούν, επιτρέπει στο δέρμα στη συγκεκριμένη περιοχή να «τσαλακώνεται» ευκολότερα από ό,τι σε άλλες περιοχές, όπως π.χ. το μέτωπο, οι οποίες «λιπαίνονται» καλύτερα με τη βοήθεια των σμηγματογόνων αδένων.
Με την πάροδο των ετών η παραγωγή του σμήγματος από σμηγματογόνους αδένες μειώνεται, με αποτέλεσμα το δέρμα να εμφανίζει ξηρότητα και να «σπάει». Επιπλέον, οι συσπάσεις έκφρασης που πραγματοποιούνται στην εξωτερική γωνία του ματιού εντείνουν τη δημιουργία πολλαπλών ρυτίδων στο συγκεκριμένο σημείο.
Βαθιές ρυτίδες λόγω «ξηρασίας»
Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες μελέτησαν φωτογραφίες από την περιοχή του μετώπου και των ματιών συνολικά 58 πτωμάτων ανδρών και γυναικών. Στη συνέχεια προχώρησαν στην εξέταση των σμηγματογόνων αδένων μέσω της λήψης δείγματος, ενώ παράλληλα υπολόγισαν την αναλογία μεταξύ της λειτουργίας των αδένων και του βάθους των ρυτίδων.
Όπως είδαν, στην περίπτωση του μετώπου όσο μεγαλύτερη ήταν η πυκνότητα των σμηγματογόνων αδένων στη συγκεκριμένη περιοχή τόσο πιο επιφανειακές ήταν οι ρυτίδες. Ωστόσο δεν συνέβαινε το ίδιο και στην περιοχή του ματιού καθώς εκεί ο αριθμός των εν λόγω αδένων είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένος.
«Η πυκνότητα των σμηγματογόνων αδένων φαίνεται ότι αποτελεί έναν από τους πολλούς παράγοντες που αποτρέπουν τη δημιουργία βαθιών ρυτίδων και γι' αυτόν τον λόγο οι ρυτίδες στην εξωτερική γωνία του ματιού είναι πιο βαθιές από ό,τι εκείνες του μετώπου» εξηγούν οι επιστήμονες.
Ήλιος, «εχθρός» της νεότητας
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου ευθύνεται για το 80% της γήρανσης του δέρματος. Μελέτη της εταιρείας καλλυντικών L' Oreal σε 300 γυναίκες ηλικίας 30-78 ετών έδειξε ότι ακόμη και μια αύξηση της φθοράς του δέρματος εξαιτίας του ήλιου της τάξεως του 2% μεταφράζεται σε γήρανση του προσώπου αντίστοιχη με εκείνη που επέρχεται με την πάροδο τριών ετών.
Η μακροχρόνια έκθεση στις ακτίνες UV του ήλιου, προειδοποιούν οι ερευνητές, μπορεί ακόμη να οδηγήσει στην εμφάνιση στιγμάτων, στη μείωση της ελαστικότητας του δέρματος και στη γενικότερη φθορά της υφής της επιδερμίδας.
Διαβάστε επίσης:
Ελιξήριο νεότητας η γυμναστική
Αυτά είναι τα ροφήματα που «νικούν» το χρόνο