ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Πώς αλλάζει το σώμα μετά τα 50

Καθώς γερνάμε το σώμα μας αρχίζει να εμφανίζει σημάδια γήρανσης τόσο εξωτερικά, όπως η απώλεια των μαλλιών και το ζάρωμα του δέρματος, όσο και εσωτερικά, όπως η μείωση στην λειτουργία των μυών, στην ικανότητα επούλωσης και στη ροή του αίματος.

Δείτε μερικές από τις βασικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας, όταν περάσουμε τα 50 χρόνια ζωής:

Αλλαγές στο δέρμα και τα μαλλιά

Το δέρμα σας θα αρχίσει να γίνεται πιο λεπτό και θα παράγει λιγότερα φυσικά έλαια, κάτι που θα το αναγκάσει να γίνει πιο ξηρό και λιγότερο ελαστικό. Τα κύτταρα στο τριχωτό της κεφαλής θα αρχίσουν να παράγουν λιγότερη χρωστική ουσία με αποτέλεσμα οι τρίχες να μειώνονται και να ασπρίζουν.

Αλλαγές στην όραση και την ακοή

Η μείωση της όρασης και της ακοής είναι φυσικό επακόλουθο της γήρανσης. Πολλοί μεσήλικες άνθρωποι χρειάζονται γυαλιά ανάγνωσης, καθώς γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τα μάτια να εστιάσουν σε αντικείμενα που βρίσκονται κοντά. Μερικοί ηλικιωμένοι εκδηλώνουν καταρράκτη ή μπορεί να αναπτύξουν αυξημένη πίεση στο υγρό στο εσωτερικό του ματιού (γλαύκωμα). Τα ακουστικά προβλήματα είναι επίσης κοινά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι κάτι που συμβαίνει σταδιακά, έτσι πολλές φορές δεν γίνεται αντιληπτό. Όσο μεγαλώνετε, οι ήχοι υψηλής συχνότητας θα είναι δυσκολότερο να γίνουν αντιληπτοί από το αυτί και γίνεται επίσης δύσκολο να παρακολουθήσετε μια συνομιλία όταν υπάρχει πολύς θόρυβος στο περιβάλλον.

Αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου

Τα καλά νέα είναι ότι οι ηλικιωμένοι χρειάζονται λιγότερο ύπνο από τους νέους ανθρώπους. Καθώς μεγαλώνετε, θα έχετε επίσης την τάση να ξυπνάτε πιο συχνά μέσα στη νύχτα και δεν θα κοιμάστε τόσο βαθιά όσο όταν ήσασταν νεότεροι.

Αλλαγές στο σωματικό σας βάρος

Καθώς μεγαλώνετε, το σώμα σας χρειάζεται λιγότερη ενέργεια. Αν συνεχίσετε να τρώτε τις ίδιες ποσότητες όσο όταν ήσασταν νεότεροι, θα αυξήσετε το βάρος σας. Η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης του βάρους. Η μυϊκή μάζα μειώνεται με την ηλικία και αυτό επιβραδύνει το μεταβολισμό σας, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να σας προσθέσει μερικά κιλά.

Αλλαγές στην λειτουργία της καρδιάς

Ο καρδιακός σας ρυθμός επιβραδύνεται με την ηλικία και οι αρτηρίες σας γίνονται πιο σκληρές. Αυτά τα δύο πράγματα μπορεί να ασκήσει πίεση στην καρδιά σας και οι καρδιακοί σας μυς μπορεί να διευρυνθούν. Πολλοί ηλικιωμένοι αναπτύσσουν καρδιακές παθήσεις, λόγω αυτών των παραγόντων.

Αλλαγές στα οστά και τις αρθρώσεις σας

Όπως συμβαίνει με όλα τα μηχανικά πράγματα, η μακροχρόνια χρήση προκαλεί φθορά. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να αναπτύξουν οστεοπόρωση, η οποία μειώνει την οστική πυκνότητα του σκελετού. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάγματα των οστών. Πολλοί ηλικιωμένοι χάνουν επίσης ύψος από αυτή την αιτία. Η οστεοαρθρίτιδα (όταν ο χόνδρος φθείρεται) είναι επίσης κοινή πάθηση σε ανθρώπους άνω των 65 ετών. Επίσης αν είστε υπέρβαροι αυξάνετε τις επιπτώσεις αυτές.

Αλλαγές στον έλεγχο της ουροδόχου κύστης

Όπως η λειτουργία των μυών μειώνεται, το ίδιο συμβαίνει και με τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Η ακράτεια των ούρων (από μικρές "διαρροές" έως σοβαρά προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης) επηρεάζουν πολλούς ηλικιωμένους ανθρώπους και ιδιαίτερα τις γυναίκες.

Αλλαγές στην λειτουργία του εγκεφάλου

Ο εγκέφαλος έχει την καταπληκτική ικανότητα να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες (όπως η μειωμένη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο) και πολλοί άνθρωποι παραμένουν οξυδερκείς μέχρι το τέλος της ζωής τους. Αλλά πολλοί άλλοι βιώνουν σημαντική απώλεια μνήμης καθώς μεγαλώνουν. Αυτό μπορεί να ποικίλει από μικρό έως σοβαρό βαθμό και μερικές φορές είναι σημάδι έναρξης της νόσου του Alzheimer. Η τακτική σωματική άσκηση και η ενεργή συμμετοχή σε διάφορες δραστηριότητες οι οποίες εξασκούν διαρκώς το μυαλό σας μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική σας λειτουργία.

Διαβάστε επίσης:

Ρεσβερατρόλη: Πού θα βρείτε την ουσία που προστατεύει τη μνήμη

Η άγνωστη σωματική διαδικασία που σας δημιουργεί ρυτίδες

Τέσσερα συμπτώματα που σας τρομάζουν χωρίς λόγο... συνήθως!

Αυτή είναι η συνταγή για μακροβιότητα και ποιότητα ζωής

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved