Αυτά είναι τα μυστικά της μακροζωίας για άνδρες και γυναίκες
Το ρόλο που παίζει η διατροφή και η ποιότητα του ύπνου στη θνησιμότητα των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών μελέτησαν οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο Monash της Μελβούρνης.
Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι οι άνδρες που θέλουν να ζήσουν πολλά χρόνια πρέπει να κοιμούνται και οι γυναίκες θα πρέπει να υιοθετήσουν διατροφή πλούσια σε λαχανικά και βιταμίνη Β6.
Ο επίτιμος καθηγητής Mark Wahlqvist, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail, ανέφερε ότι ο ύπνος έπαιζε μεγαλύτερο ρόλο στη θνησιμότητα των ανδρών, σε σχέση με των γυναικών.
«Ο κακός ύπνος έχει συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας καθώς επίσης και με την παχυσαρκία, την εμφάνιση διαβήτη, καρδιαγγειακών ασθενειών και στεφανιαίας νόσου. Διαπιστώσαμε ότι η κακή ποιότητα ύπνου, σχετιζόταν και για τα δύο φύλα με την μειωμένη όρεξη και κακή αντίληψη για την υγεία» είπε χαρακτηριστικά.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη μια σημαντική σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τον ύπνο, ειδικά στις γυναίκες.
«Στις γυναίκες, ο καλός ύπνος παρέχει πλεονέκτημα επιβίωσης μόνο αν ακολουθούν ένα πλούσιο διατροφικό πρόγραμμα» πρόσθεσε ο ίδιος.
Η ίδια μελέτη βρήκε ακόμη ότι οι γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να κοιμούνται χειρότερα από τους άντρες.
Όσες δεν έκαναν καλό ύπνο, εμφάνιζαν και χαμηλά επίπεδα πρόσληψης βιταμίνης Β6 από τα τρόφιμα, συγκριτικά με όσες ανέφεραν ότι κοιμούνταν σχετικά καλά, ή καλά.
Ειδικά αυτές που κοιμούνταν σχετικά καλά είχαν χαμηλότερα επίπεδα πρόσληψης σιδήρου σε σχέση με τις τελευταίες.
Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες θα μπορούσαν να βελτιώσουν το προσδόκιμο ζωής τους, ακολουθώντας ένα πλούσιο και ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα.
Η βιταμίνη Β6 υπάρχει σε τροφές όπως το κρέας, οι μπανάνες, τα καρύδια, το σκόρδο και τα φιστίκια Αιγίνης. Μεταξύ άλλων, επιτρέπει στον οργανισμό να χρησιμοποιεί και να αποθηκεύει ενέργεια που προσλαμβάνει από τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.865 ηλικιωμένοι άντρες και γυναίκες από την Ταϊβάν.
Διαβάστε επίσης:
Κρίση μέσης ηλικίας: Τι είναι ακριβώς και πώς να την αντιμετωπίσετε