ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ

Πόνοι στις αρθρώσεις: Πώς θα ανακουφιστείτε

Είναι γνωστό ότι με το πέρασμα του χρόνου ο σκελετός του ανθρώπου αδυνατίζει και ταυτόχρονα μειώνονται και οι συνδετικοί ιστοί μεταξύ των οστών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στα σημεία των αρθρώσεων τα κόκαλα να τρίβονται μεταξύ τους και να προκαλούν έντονους πόνους και δυσφορία.

Η βασική αρχή αφορά την πρόληψη αυτής της κατάστασης μέσω φυσιοθεραπείας όπου ενδυναμώνονται οι μυς κοντά στις αρθρώσεις και έτσι η πίεση σε αυτές μειώνεται. Ο θεραπευτής θα χρησιμοποιήσει τεχνικές όπως υπερηχογράφημα, θεραπείες με ζέστη ή κρύο, ηλεκτρική διέγερση των νεύρων, και χειροπρακτική.

Αν είστε υπέρβαροι, η απώλεια βάρους μπορεί να ανακουφίσει την πίεση στις αρθρώσεις σας. Η άσκηση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος (μαζί με τη διατροφή), αλλά να είστε προσεκτικοί να ακολουθείτε πρόγραμμα ασκήσεων χαμηλής έντασης που δεν θα επιβαρύνει περισσότερο τις αρθρώσεις.

Η κολύμβηση και η ποδηλασία είναι από τις καλύτερες ασκήσεις, επειδή και οι δύο σας επιτρέπουν να ασκήστε χωρίς αν επιβαρύνετε πολύ τις αρθρώσεις σας. Επειδή το νερό έχει άνωση, το κολύμπι ανακουφίζει επίσης λίγη από την πίεση στις αρθρώσεις σας.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στις αρθρώσεις λόγω γήρατος:

-Προστατέψτε την άρθρωση που σας πονάει με ένα περιτύλιγμα (γάζα). Επιλέξτε ελαστικό επίδεσμο αν θέλετε να την συμπιέσετε ελαφρά. Αυτό θα σας ανακουφίσει περισσότερο από τον πόνο.

-Ξεκουράστε την άρθρωση (ακουμπήστε τη σε κάποιο στήριγμα), αποφεύγοντας οποιεσδήποτε δραστηριότητες που προκαλούν πόνο.

-Τοποθετήστε πάγο στην άρθρωση για περίπου 15 λεπτά, αρκετές φορές κάθε μέρα.

-Υψώστε την άρθρωση πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας.

Εφαρμόζοντας πάγο στις αρθρώσεις που σας πονούν μπορεί να ανακουφίσετε τον πόνο και να μειώσετε τη φλεγμονή.

Για μυϊκούς σπασμούς γύρω από τις αρθρώσεις, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα θερμαντικό μέσο (πχ μαξιλάρι θέρμανσης) ή τυλίξτε το σημείο με γάζα.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει κάποιο ειδικό επίδεσμο ή νάρθηκα στην άρθρωσή σας για να ελαχιστοποιήσετε την κίνηση και να μειώσετε τον πόνο.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγετε να διατηρείτε την άρθρωση σε ακινησία για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή μπορεί τελικά να γίνει πιο σκληρή και να χάσει τη λειτουργία της.

Διαβάστε επίσης:

Κιρσοί στα πόδια: Η καλύτερη μέθοδος να τους εξαφανίσετε

Ρυτίδες και λεπτές γραμμές: Πρόληψη σε 6 βήματα

Τα 7 συστατικά για την απόλυτη «συνταγή» αντιγήρανσης

Πόσες ώρες ύπνου κρατούν τον εγκέφαλο νέο και σε εγρήγορση

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved