Συγκρότηση Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου Υγείας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Σε συγκρότηση Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου Υγείας προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τη σύμφωνη γνώμη των υγειονομικών φορέων της περιοχής.
Ο ρόλος της Επιτροπής θα είναι εποπτικός. Θα είναι επιφορτισμένη με την καταγραφή δεδομένων και αναγκών που υπάρχουν και παράλληλα θα έχει ρόλο προστατευτικό και παρεμβατικό υπέρ των πολιτών, αλλά και υποβοηθητικό για τη δημιουργία ενός σύγχρονου χάρτη υγείας στον άξονα των υγειονομικών παρεμβάσεων.
Τη συγκρότηση της Επιτροπής εισηγήθηκε χθες το βράδυ προς τους υγειονομικούς φορείς, στο πλαίσιο συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, δεδομένης της κρίσιμης κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο τομέας υγείας στην Περιφέρεια Θεσσαλία. Μία περιφέρεια, η οποία αντιπροσωπεύει το 8% του πληθυσμού της χώρας, το 4% των νοσοκομείων και το 6% των κλινών, του προσωπικού και της χρηματοδότησης σε επίπεδο χώρας.
Ο κ. Αγοραστός χαρακτήρισε το σχετικό εγχείρημα «τολμηρό» αλλά απαραίτητο και τόνισε ότι απαιτείται διαρκής ενημέρωση και σχεδιασμός σε κάθε περιφερειακή ενότητα και στα νησιά, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας αλλά και των δήμων, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, πραγματικός και ανθρώπινος χάρτης υγείας. Όπως διευκρίνισε, στην Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου Υγείας θα τοποθετηθούν εκπρόσωποι και όλων των φορέων που άπτονται του τομέα υγείας.
Στην τοποθέτησή του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει σύμπραξη δυνάμεων, ώστε να σταθεροποιηθούν και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας, ενώ υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια ενέταξε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 όλες τις προτάσεις που έγιναν από τα νοσοκομεία, συνολικά 50 έργα προϋπολογισμού 48 εκατομμυρίων ευρώ. Χαρακτήρισε, δε, ως «τον μεγάλο ασθενή» την πρωτοβάθμια περίθαλψη, επισημαίνοντας τις ελλείψεις στα κέντρα υγείας και τα ΠΕΔΥ, τόσο στις κτιριακές υποδομές, όσο και σε ιατρικό και παρα-ιατρικό προσωπικό.
Επίσης, ο κ. Αγοραστός έκανε λόγο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Γενικά Νοσοκομεία Λάρισας και Τρικάλων, μετά τη διασύνδεσή τους με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Καρδίτσας, αντίστοιχα, τονίζοντας ότι ένα πρώτο βήμα για τη σωτηρία τους θα ήταν η αυτονόμησή τους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δυνατότητα αξιοποίησης του Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Λάρισας.