ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος στομάχου: Έγκαιρη ανίχνευση με μια απλή έκπλυση στόματος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια απλή στοματική έκπλυση θα μπορούσε να προσφέρει έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του στομάχου, της 4ης κύριας αιτίας θανάτων από καρκίνο παγκοσμίως.

Καρκίνος στομάχου: Έγκαιρη ανίχνευση με μια απλή έκπλυση στόματος
Bigstock

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί επισήμως στις 20 Μαΐου στις εργασίες του συνεδρίου για την Εβδομάδα Πεπτικών Νόσων (DDW) 2024, που θα γίνει στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

"Στον κόσμο του καρκίνου, αν εντοπίζουμε τους ασθενείς αφότου έχουν αναπτύξει καρκίνο, είναι λίγο-πολύ αργά. Η ιδανική στιγμή για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τον καρκίνο είναι όταν πρόκειται να μετατραπεί σε καρκίνο. Καταφέραμε να εντοπίσουμε άτομα που είχαν προκαρκινικές καταστάσεις. Ως εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου και πρόληψης, αυτό έχει τεράστιες δυνατότητες", δήλωσε ο δρ. Shruthi Reddy Perati, συγγραφέας και γενικός χειρουργός στην Σχολή Ιατρικής Robert Wood Johnson του πανεπιστημίου Rutgers.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα βακτηρίων από το στόμα 98 ασθενών που είχαν προγραμματιστεί για ενδοσκόπηση:

  • 30 που είχαν ήδη διαγνωστεί με καρκίνο στομάχου
  • 30 με γνωστές προκακοήθεις γαστρικές παθήσεις και
  • 38 υγιείς συμμετέχοντες (ομάδα ελέγχου)

Βρήκαν διακριτές διαφορές μεταξύ των στοματικών μικροβιωμάτων της υγιούς ομάδας σε σύγκριση με τους καρκινικούς και τους προκαρκινικούς ασθενείς.

Βρήκαν επίσης πολύ μικρή διαφορά μεταξύ των δειγμάτων από προκακοήθεις ασθενείς και ασθενείς με καρκίνο, υποδηλώνοντας ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα μπορεί να συμβαίνουν μόλις το περιβάλλον του στομάχου αρχίσει να υφίσταται αλλαγές που μπορεί τελικά να μετατραπούν σε καρκίνο.

“Διαπιστώνουμε ότι το μικροβίωμα του στόματος και το μικροβίωμα του στομάχου συνδέονται και το να αναγνωρίζουμε τι βλάβες υπάρχουν στο στόμα, μας δείχνει πώς είναι το περιβάλλον του στομάχου. Αυτό έχει μια τεράστια συνέπεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ορισμένες δοκιμές και οδηγίες που αλλάζουν τις πρακτικές έγκαιρου εντοπισμού του καρκίνου", είπε ο δρ. Perati.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα στοματικά βακτήρια από μόνα τους θα μπορούσαν να είναι βιοδείκτες για τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Με βάση τα ευρήματά τους, οι συγγραφείς ανέπτυξαν ένα μοντέλο των 13 βακτηριακών γενών, που αντιπροσωπεύουν τις πιο σημαντικές διαφορές μεταξύ της ομάδας ελέγχου, των καρκινοπαθών και των προκαρκινικών ασθενών.

“Δεν υπάρχουν επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του στομάχου και περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με γαστρικό καρκίνο λαμβάνουν διάγνωση όταν ο καρκίνος βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο”, είπε ο δρ. Perati.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες μελέτες σε πολλαπλά ιδρύματα, για να διασφαλίσουν ότι τα ευρήματα αυτά μπορούν να γενικευθούν σε έναν ευρύτερο πληθυσμό.

Πηγή: medicalxpress.com