ΥΓΕΙΑ

Διαλειμματική δίαιτα ή μείωση θερμίδων; Τι είναι πιο αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους

Σινάνη Αικατερίνη

Μπορεί η διαλειμματική δίαιτα να αποτελεί την πιο δημοφιλή διατροφική τάση των τελευταίων ετών, οι ερευνητές ανακάλυψαν όμως ότι μειώνοντας απλά την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, θα χάσετε βάρος ανεξάρτητα από το πότε τρώτε.

Διαλειμματική δίαιτα ή μείωση θερμίδων; Τι είναι πιο αποτελεσματικό στην απώλεια βάρους

Μελέτη σε παχύσαρκα άτομα που βρίσκονταν στο στάδιο του προδιαβήτη που έτρωγαν την ίδια ποσότητα ημερήσιων θερμίδων -με τη μία ομάδα να ακολουθεί πρόγραμμα νηστείας και την άλλη να τρώει ελεύθερα- δεν διαπίστωσε καμία διαφορά στην απώλεια βάρους ή σε άλλους δείκτες υγείας.

«Η κατανάλωση των περισσότερων θερμίδων νωρίτερα μέσα στην ημέρα κατά τη διάρκεια της 10ωρης χρονικά περιορισμένης διατροφής, δεν μείωσε το βάρος περισσότερο από ό,τι η κατανάλωσή τους αργότερα μέσα στην ημέρα», αναφέρουν οι ερευνητές με επικεφαλής τη Δρα Nisa Maruthur, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Johns Hopkins Medicine στη Βαλτιμόρη.

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι όταν οι ενήλικες με παχυσαρκία περιορίζουν το παράθυρο φαγητού τους σε 4 έως 10 ώρες, μειώνουν φυσικά την πρόσληψη θερμίδων κατά περίπου 200-550 θερμίδες την ημέρα και χάνουν βάρος σε διάστημα 2-12 μηνών» προσθέτουν.

Τι θα γινόταν όμως αν οι άνθρωποι απλά μείωναν τις ημερήσιες θερμίδες τους κατά την ίδια ποσότητα, χωρίς να αλλάξουν το ωράριο φαγητού τους;

Στη νέα δοκιμή συμμετείχαν 41 άτομα με παχυσαρκία και προδιαβήτη, κυρίως μαύρες γυναίκες ηλικίας μέσης ηλικίας 59 ετών.

Οι συμμετέχοντες τοποθετήθηκαν σε ένα από τα δύο διατροφικά σχήματα.

Οι 21 συμμετείχαν σε διατροφικά σχήματα περιορισμένου χρόνου, όπου έτρωγαν μόνο μεταξύ 8 π.μ. έως 6 μ.μ. και κατανάλωναν τις περισσότερες από τις θερμίδες τους πριν από τη 1 μ.μ.

Οι άλλοι 20 συμμετέχοντες έτρωγαν σε πιο κανονικό μοτίβο, τρώγοντας οποιαδήποτε στιγμή μεταξύ 8 π.μ. και 12 π.μ. και λαμβάνοντας τις περισσότερες από τις ημερήσιες θερμίδες τους μετά τις 5 μ.μ.

Όλοι οι συμμετέχοντες «έτρωγαν έτοιμα γεύματα με πανομοιότυπη σύνθεση μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών» και πανομοιότυπο ημερήσιο αριθμό θερμίδων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από 12 εβδομάδες δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στην απώλεια βάρους μεταξύ των δύο ομάδων.

Οι άνθρωποι που ακολουθούσαν διαλειμματική διατροφή έχασαν κατά μέσο όρο λίγο πάνω από 5 κιλά, ενώ οι άνθρωποι που έτρωγαν με κανονικό πρόγραμμα έχασαν περίπου 5,7 κιλά.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σημαντικές διαφορές στις μεταβολές του σακχάρου στο αίμα μεταξύ των δύο ομάδων.

Το συμπέρασμα: Τα παχύσαρκα, προδιαβητικά άτομα μπορούν να χάσουν βάρος μειώνοντας τις ημερήσιες θερμίδες χωρίς να ακολουθούν διαλειμματική δίαιτα που μειώνει τις θερμίδες κατά την ίδια ποσότητα.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών (ACP) στη Βοστώνη και δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.