Προχωρημένος καρκίνος μαστού: Τα σημαντικά οφέλη της άσκησης
Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δυσκολίες του προχωρημένου καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Οι ασθενείς αισθάνονταν λιγότερο πόνο και κόπωση, καθώς και βελτιωμένη ποιότητα ζωής, μετά τη συμμετοχή τους σε ένα τακτικό πρόγραμμα άσκησης, ανέφεραν οι ερευνητές στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τον Καρκίνο του Μαστού που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Μιλάνο της Ιταλίας.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι στις ασθενείς με καρκίνο του μαστού που έχει εξαπλωθεί, η άσκηση πρέπει να αποτελεί μέρος της θεραπευτικής αγωγής τους, δήλωσε η ερευνήτρια Anouk Hiensch, επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας και οικονομικών της υγείας στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία.
«Οι ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο υποβάλλονται συχνά σε θεραπεία που αποσκοπεί στην παράταση της ζωής τους. Χάρη σε αυτές τις θεραπείες, πολλές ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο ζουν περισσότερο, ενώ άλλες αναφέρουν επιδείνωση της ποιότητας ζωής τους με την πάροδο του χρόνου. Επομένως, χρειαζόμαστε στρατηγικές υποστηρικτικής φροντίδας, όπως είναι η άσκηση, που να κάνουν τη ζωή αυτών των ασθενών καλύτερη» πρόσθεσε.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 357 ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του μαστού μέσης ηλικίας 55 ετών.
Οι μισές ακολούθησαν πρόγραμμα άσκησης διάρκειας εννέα μηνών παράλληλα με την αντικαρκινική θεραπεία, ενώ οι άλλες μισές έλαβαν τη συνήθη αντικαρκινική φροντίδα.
Όσες εντάχθηκαν στην ομάδα άσκησης, γυμνάζονταν δύο φορές την εβδομάδα, στο πλαίσιο εξατομικευμένου προγράμματος προπόνησης που περιελάμβανε ασκήσεις αντίστασης, αερόβιας άσκησης και ισορροπίας. Οι ασθενείς και των δύο ομάδων ενθαρρύνονταν επίσης να είναι σωματικά δραστήριες τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν τις μεγαλύτερες βελτιώσεις στις γυναίκες κάτω των 50 ετών, καθώς και σε εκείνες που ένιωθαν περισσότερο πόνο στην αρχή.
Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι αυτή η βελτίωση οφείλεται στο γεγονός ότι η άσκηση συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και του πόνου.
«Με βάση αυτά τα ευρήματα, συνιστούμε την επιβλεπόμενη άσκηση για όλες τις ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού -ιδιαίτερα για εκείνες που αντιμετωπίζουν πόνο- ως μέρος της συνήθους θεραπείας τους. Οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς ωφελήθηκαν επίσης από την άσκηση - ωστόσο το πρόγραμμα μπορεί να χρειαστεί κάποια πρόσθετη τελειοποίηση για να ωφεληθούν όσο οι νεότερες ασθενείς» δήλωσαν οι ερευνητές.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τον Καρκίνο του Μαστού και ογκολόγος στο Ινστιτούτο Jules Bordet στις Βρυξέλλες, Δρ. Μιχαήλ Ιγνατιάδης, χαρακτήρισε τα ευρήματα θετικά για τις ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του μαστού.
«Δείχνει ότι μπορούν να απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής με λιγότερη κόπωση και πόνο, αν συμμετέχουν σε πρόγραμμα άσκησης ως μέρος του προγράμματος θεραπείας και φροντίδας τους. Οι γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο δεν μπορούν πάντα να θεραπευτούν από την ασθένειά τους, αλλά μπορούν να ζήσουν για πολλούς μήνες ή χρόνια, οπότε η εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής ποιότητας ζωής είναι απολύτως ζωτικής σημασίας», πρόσθεσε ο κ. Ιγνατιάδης.
Πηγή: healthday.com