ΥΓΕΙΑ

Φράουλες: Τα οφέλη τους για τον εγκέφαλο

Η καθημερινή κατανάλωση φραουλών συνδέεται με βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής «Nutrition 2023», στη Βοστώνη.

Φράουλες: Τα οφέλη τους για τον εγκέφαλο

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το κρατικό πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο και βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα που καταδεικνύει τα καρδιαγγειακά, μεταβολικά και γνωστικά οφέλη των φραουλών για την υγεία.

Στη διπλά τυφλή, ελεγχόμενη μελέτη συμμετείχαν 35 υγιείς άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 66 έως 78 ετών. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 26 γραμμάρια σκόνης φράουλας, που ισοδυναμεί με δύο μερίδες φραουλών ημερησίως ή εικονικό σκεύασμα για οκτώ εβδομάδες.

Μετά την κατανάλωση σκόνης φράουλας, η ταχύτητα γνωστικής επεξεργασίας αυξήθηκε κατά 5,2%, η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 3,6% και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα αυξήθηκε κατά 10,2%.

Η περίμετρος της μέσης μειώθηκε κατά 1,1% και στις δύο ομάδες.

Αντίθετα, η κατανάλωση του εικονικού σκευάσματος προκάλεσε αύξηση των τριγλυκεριδίων ορού.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση φραουλών μπορεί να προάγει τη γνωστική λειτουργία και να βελτιώσει τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση», δήλωσε η Shirin Hooshmand, καθηγήτρια στη Σχολή Επιστημών Άσκησης και Διατροφής στο Σαν Ντιέγκο και κύρια ερευνήτρια της μελέτης.

«Τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά καθώς δείχνουν ότι μια απλή διατροφική αλλαγή, όπως η προσθήκη φραουλών στην καθημερινή διατροφή, μπορεί να βελτιώσει αυτούς τους δείκτες στους ηλικιωμένους» πρόσθεσε.

Οι φράουλες είναι πηγή πολλών βιοδραστικών ενώσεων. Εκτός από βιταμίνη C, περιέχουν θρεπτικά συστατικά, όπως φολικό οξύ, κάλιο, φυτικές ίνες, φυτοστερόλες και πολυφαινόλες, που ωφελούν την καρδιά.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση φραουλών με βελτιώσεις σε αρκετούς δείκτες καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της ολικής και LDL χοληστερόλης και της μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Πηγή: news-medical.net