Παιδί με αυτισμό: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο η περίμετρος μέσης της μητέρας
Οι έγκυοι που είναι υπέρβαρες πριν συλλάβουν, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να φέρουν στον κόσμο παιδί με αυτισμό.
Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στο Σικάγο, τα πολλά περιττά κιλά της μητέρας πριν τη σύλληψη, αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού έως και 65%.
Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία για 36.451 μητέρες, οι οποίες γέννησαν το πρώτο τους παιδί μεταξύ 2007 και 2008.
Τα παιδιά παρακολουθούνταν από τους επιστήμονες για το ενδεχόμενο αυτισμού.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 265 μωρά που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν διαγνωστεί με αυτισμό.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή στο Northwestern University στο Illinois και επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης Geum Joon Cho, τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες οι οποίες πριν την εγκυμοσύνη είχαν περίμετρο μέσης 31 ίντσες (σ.σ. 78,74 εκατοστά) ή μεγαλύτερη, αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 65% κίνδυνο αυτισμού, σε σύγκριση με τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρα με μικρότερη περίμετρο μέσης.
«Η περίμετρος της μέσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να μετρήσετε το σπλαχνικό λίπος, δηλαδή το λίπος που αποθηκεύεται στην κοιλιακή χώρα και επομένως γύρω από πολλά σημαντικά όργανα όπως το ήπαρ, το πάγκρεας και τα έντερα», σημειώνει ο καθηγητής.
Από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου, τα στοιχεία αναδεικνύουν τη σύνδεση της παχυσαρκίας της μητέρας πριν την εγκυμοσύνη με τον κίνδυνο του αυτισμού στους απογόνους.
Η παχυσαρκία που ορίζεται μόνο από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) δεν σχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού.
Ο καθηγητής Cho κατέληξε στο συμπέρασμα: «Τα ευρήματα υποδηλώνουν την ανάγκη οι γιατροί να παρακολουθούν τη μητρική παχυσαρκία -με βάση την περιφέρεια της μέσης- για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου διαταραχής του φάσματος του αυτισμού στο παιδί».
Πηγή: express.co.uk
Διαβάστε επίσης:
Πρόληψη αυτισμού: Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή της εγκύου
Τα κιλά της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη παράγοντας κινδύνου για ΔΕΠΥ και αυτισμό
Πολυβιταμίνες στην εγκυμοσύνη: Πόσο μειώνουν τον κίνδυνο παιδικού αυτισμού