ΥΓΕΙΑ

Γρίπη & γριπώδης συνδρομή: Οι διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε

Έχουμε μπει στην περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης, η οποία τυπικά ξεκινά τον Ιανουάριο και κορυφώνεται τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Γρίπη & γριπώδης συνδρομή: Οι διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε

Αν εκδηλώνετε συμπτώματα όπως ο βήχας, η καταρροή, το φτάρνισμα και ο πυρετός, πιθανώς ανησυχείτε μήπως κολλήσατε γρίπη. Μπορεί όμως τα συμπτώματα αυτά να προκληθούν και σε περίπτωση άλλης λοίμωξης, όπως η λεγόμενη γριπώδης συνδρομή.

Οι βασικές διαφορές

Η γρίπη είναι λοιμώδης νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τους διάφορους ιούς της γρίπης, οι οποίοι προσβάλλουν τη ρινική κοιλότητα, τον λαιμό και ορισμένες φορές τούς πνεύμονες. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της γρίπης είναι τα εξής:

- πυρετός

- βήχας και πονόλαιμος

- ρινική συμφόρηση ή καταρροή

- μυϊκοί πόνοι ή ρίγη

- πονοκέφαλος

- κόπωση

Στη γριπώδη συνδρομή ο πυρετός φτάνει τουλάχιστον τους 37,7 βαθμούς Κελσίου και συνοδεύεται από βήχα ή πονόλαιμο, ωστόσο η ακριβής αιτία των συμπτωμάτων δεν είναι γνωστή.

Στα άτομα που δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, τα συμπτώματα της γρίπης και της γριπώδους συνδρομής διαρκούν από μερικές ημέρες έως και δύο εβδομάδες.

bigstock 208357474

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση για γρίπη γίνεται με τη λήψη δείγματος από τη μύτη ή τον λαιμό. Βέβαια, αυτό δεν κρίνεται πάντοτε απαραίτητο και γίνεται συνήθως σε άτομα που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με συμπτώματα γρίπης. Από την άλλη, η διάγνωση για γριπώδη συνδρομή γίνεται με κλινική εξέταση, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από μικροβιολογική ανάλυση. Με άλλα λόγια, ο γιατρός θα καταλήξει σε διάγνωση για γριπώδη συνδρομή αφού εξετάσει τον ασθενή.

Επίσης, διάγνωση για γριπώδη συνδρομή μπορεί να προκύψει αν ο γιατρός δεν είναι βέβαιος ποιος ιός προκαλεί τα συμπτώματα, καθώς τα συμπτώματα που προκαλούν οι ιοί του κρυολογήματος αλλά και άλλοι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό (π.χ. αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV, παραϊνφλουένζα) μοιάζουν με αυτά της γρίπης.

Ποια είναι η συνιστώμενη θεραπεία

Ασχέτως αν η αιτία των συμπτωμάτων είναι η γρίπη ή η γριπώδης συνδρομή, η αντιμετώπιση είναι σε γενικές γραμμές η ίδια.

Σε περίπτωση γρίπης, τα αντι-ιικά φάρμακα αμβλύνουν τα συμπτώματα και μειώνουν τη διάρκεια της γρίπης περίπου κατά μία με δύο ημέρες. Είναι πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων, ωστόσο βοηθούν στην αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών της γρίπης ακόμη κι αν ληφθούν αργότερα.

Τόσο στη γρίπη όσο και στη γριπώδη συνδρομή ο γιατρός πιθανώς θα συστήσει τα παρακάτω μέτρα:

- Πρόσληψη υγρών: Οι λοιμώξεις συνοδεύονται συχνά από αφυδάτωση του οργανισμού, γι’ αυτό και η επαρκής πρόσληψη υγρών –νερό, σούπες, τσάι χωρίς ζάχαρη– είναι απαραίτητη.

- Ξεκούραση και επαρκής ύπνος: Ο οργανισμός θα αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τη λοίμωξη όταν είναι ξεκούραστος.

- Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα: Βοηθούν στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως η ρινική συμφόρηση και ο βήχας.

Επιλογικά, καλό θα ήταν να υπενθυμίσουμε ότι η αντιβίωση δεν έχει καμία χρησιμότητα στην αντιμετώπιση της γρίπης και συναφών λοιμώξεων που προκαλούνται από ιούς, καθώς δρουν αποκλειστικά και μόνο ενάντια στις λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια.

Πηγή: WebMD

Δείτε κι αυτό:

Γρίπη vs. κρυολόγημα: Πίνακας συμπτωμάτων από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Eίστε άρρωστοι; Οι 9 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε ανάλογα με τα συμπτώματα

Για πόσες μέρες κολλάει η γρίπη και το κρυολόγημα