Η επίδραση της άσκησης στον εγκέφαλο των παιδιών
Τα παιδιά που είναι περισσότερο γυμνασμένα, έχουν μεγαλύτερη εγκεφαλική δύναμη, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.
Η μελέτη συμπεριέλαβε παιδιά 8-11 ετών και έδειξε ότι η σωματική άσκηση ενισχύει τη φαιά ουσία σε εννέα διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.
Οι συγκεκριμένες περιοχές είναι σημαντικές για τη γνώση, τις εκτελεστικές λειτουργίες και την ακαδημαϊκή καριέρα, τονίζουν οι επιστήμονες.
Είναι η πρώτη έρευνα που επιβεβαιώνει τη σημαντική επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στη δομή του εγκεφάλου.
Οι Ισπανοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η άσκηση μπορεί να επηρεάσει την απόδοση των παιδιών στις εξετάσεις και κατά συνέπεια στην επιτυχία της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φυσική κατάσταση των παιδιών και ιδιαίτερα η αερόβια και η κινητική ικανότητά τους, συνδέονται άμεσα με τον αριθμό των νευρώνων σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που είναι γνωστές ως φλοιώδεις και υποφλοιώδεις περιοχές.
Η αερόβια ικανότητα είναι η ικανότητα που έχει κάποιος να ασκείται αποτελεσματικά και για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνδέεται με περισσότερη φαιά ουσία σε περιοχές που συνδέονται με τη μάθηση και την κοινωνική γνώση (ενσυναίσθηση), καθώς και τις κινήσεις ελέγχου. Ενισχύει επίσης τη δύναμη του ιππόκαμπου, περιοχή που ελέγχει τη μνήμη. Τέλος, επηρεάζει την περιοχή που παίζει ρόλο στην ανάκληση της αναγνώρισης των οπτικών ερεθισμάτων και της περιοχής που εμπλέκεται στην εκμάθηση.
Ο Francisco Ortega, από το Ινστιτούτο Αθλητισμού και Υγείας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας στην Ισπανία, δήλωσε: «Στόχος μας είναι να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως αν ο εγκέφαλος των παιδιών με καλύτερη φυσική κατάσταση είναι διαφορετικός από εκείνον των παιδιών με χειρότερη φυσική κατάσταση, καθώς και αν αυτό επηρεάζει τις σχολικές επιδόσεις τους. Η απάντηση είναι σύντομη και κατηγορηματική: ναι, η φυσική κατάσταση των παιδιών συνδέεται άμεσα με σημαντικές διαφορές στην δομή του εγκεφάλου και οι διαφορές αυτές αντικατοπτρίζονται στις σχολικές τους επιδόσεις».
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Neuroimage, περιέλαβε πάνω από 101 υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά.
Ο Δρ Ortega δήλωσε: «Από όσο γνωρίζουμε, καμία προηγούμενη μελέτη δεν έχει εξετάσει τη συσχέτιση σωματικής δραστηριότητας και όγκου φαιάς ουσίας σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά χρησιμοποιώντας αναλύσεις ολόκληρου του εγκεφάλου».
Τα νέα ευρήματα προστίθενται σε αυτά άλλων ερευνών, σύμφωνα με τα οποία η σωματική άσκηση προστατεύει από τους ηλικιωμένους από το Αλτσχάιμερ.
Αρκεί μία ώρα σωματικής δραστηριότητας την ημέρα για να βελτιωθεί η υγεία του εγκεφάλου και να μειωθεί στο μισό ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ μέσω της ενίσχυσης της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.
Πηγή: Mail Online
Διαβάστε επίσης:
Η γυμναστική που προστατεύει τους τένοντες από τη φθορά της γήρανσης
Άσκηση στη μέση ηλικία: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού