Εμβόλιο γρίπης: Ο αναπάντεχος παράγοντας που επηρεάζει την αποτελεσματικότητά του
Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης στους νέους ανθρώπους αγγίζει το εντυπωσιακό 70-90%, ωστόσο στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να είναι μόλις 17-53%, πράγμα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συγκεκριμένη ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού.
Η ηλικία και η κατάσταση της υγείας του εμβολιαζόμενου είναι δύο βασικοί παράγοντες που καθορίζουν σε ποιο βαθμό θα τον προστατεύσει το εμβόλιο, όμως φαίνεται ότι δεν είναι οι μόνοι. Για πρώτη φορά, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ εξέτασαν πώς επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης από ψυχολογικούς ή συμπεριφορικούς παράγοντες και τα συμπεράσματά τους θα σας εκπλήξουν.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν για διάστημα 6 εβδομάδων 138 ηλικιωμένους που επρόκειτο να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Οι παράγοντες στους οποίους εστίασαν ήταν η καλή/κακή διάθεσή τους, τα επίπεδα της σωματικής τους δραστηριότητας, η διατροφή και οι συνήθειες του ύπνου τους. Αφού οι συμμετέχοντες έκαναν το εμβόλιο, οι ερευνητές αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητά του, μετρώντας τα αντισώματα ενάντια στον ιό της γρίπης στο αίμα τους 4 και 16 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των ερευνητών, από όλους τους παράγοντας που ελήφθησαν υπόψη, ο μόνος που φάνηκε να «προβλέπει» σε σημαντικό βαθμό την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν η διάθεση των συμμετεχόντων, καθώς όσοι είχαν καλή διάθεση κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν και αυτοί που είχαν τα περισσότερα αντισώματα ενάντια στον ιό της γρίπης στον οργανισμό τους. Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Brain, Behavior and Immunity, η καλή διάθεση μπορεί να αυξήσει από 8% έως και 14% την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης.
Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, η καθηγήτρια Καβίτα Βεντάρα από το Τμήμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, αναφέρει: «Ο εμβολιασμός είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης λοιμωδών ασθενειών. Ωστόσο, η “Αχίλλειος πτέρνα” των εμβολίων είναι ότι η προστασία που παρέχουν επηρεάζεται από το πόσο καλά λειτουργεί το ανοσοποιητικό του εμβολιαζόμενου. Άτομα με λιγότερο δυνατό ανοσοποιητικό, όπως οι ηλικιωμένοι, συχνά δεν επωφελούνται από τα εμβόλια στον ίδιο βαθμό με τους νέους. Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι αρκετοί ψυχολογικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες, όπως το στρες, η σωματική άσκηση και η διατροφή επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και επομένως επηρεάζουν και τα επίπεδα προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια».
Δείτε κι αυτό: