Παράγοντας μακροζωίας η καλή καρδιαγγειακή υγεία στη μέση ηλικία
Οι μεσήλικες που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρούς παράγοντες κινδύνου για την καρδιά τους ζουν περισσότερα και πιο υγιή χρόνια σε σχέση με όσους δεν έχουν εξίσου υγιή καρδιά στη μέση ηλικία, σύμφωνα με μια νέα μακρόχρονη αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Είναι η πρώτη μελέτη που ανέλυσε σε τόσο μεγάλο βάθος χρόνου τη σημασία και την επίδραση που έχει η καρδιαγγειακή υγεία κατά τη μέση ηλικία στη μακροζωία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής Νορίνα Άλεν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σικάγο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό Circulation, ανέλυσαν σε βάθος 40 ετών στοιχεία για σχεδόν 18.000 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 44 έτη στην έναρξη της έρευνας.
Οι επιστήμονες συνέκριναν όσους έφθασαν σε ηλικία 65 ετών χωρίς να έχουν καμία χρόνια πάθηση με εκείνους που είχαν δύο ή περισσότερους παράγοντες υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου (κάπνισμα, διαβήτη, παχυσαρκία, υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη κ.ά.). Μόνο το 6% των συμμετεχόντων δεν είχαν κανένα παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου στη μέση ηλικία (40 έως 65 ετών), ποσοστό που φαίνεται να είναι μειωμένο σε σχέση με το παρελθόν.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι έφταναν στο κατώφλι της τρίτης ηλικίας με καρδιά απαλλαγμένη από κινδύνους ζούσαν κατά μέσο όρο σχεδόν τέσσερα χρόνια παραπάνω. Επίσης, η εμφάνιση κάποιας χρόνιας ασθένειας στην κατοπινή ζωή τους εμφανιζόταν με καθυστέρηση 4,5 ετών σε σχέση με όσους είχαν καρδιαγγειακούς κινδύνους ήδη από τη μέση ηλικία τους.
Ακόμη, οι πρώτοι περνούσαν την τρίτη ηλικία με 22% λιγότερο χρόνο επιβαρυμένο από κάποια χρόνια πάθηση και δαπανούσαν πολύ λιγότερα χρήματα για την υγεία τους (εξοικονόμηση σχεδόν 18.000 δολαρίων ετησίως).
Ειδικότερα, όσον αφορά τα καρδιολογικά προβλήματα, η ανάλυση στοιχείων για 18.700 ανθρώπους που είχαν φτάσει στα 65 τους χωρίς να έχουν πάθει έμφραγμα, εγκεφαλικό ή καρδιακή ανεπάρκεια έδειξε ότι εκείνοι που δεν είχαν κανένα παράγοντα υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου ζούσαν σχεδόν επτά χρόνια παραπάνω χωρίς κάποια καρδιοπάθεια.
«Η καλή καρδιαγγειακή υγεία στη μέση ηλικία καθυστερεί την εμφάνιση πολλών ασθενειών, έτσι οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και περνάνε ένα πολύ μικρότερο μέρος της υπόλοιπης ζωής τους με κάποια χρόνια πάθηση. Μπορούν επομένως να είναι αρκετά υγιείς για να κάνουν αυτά που θέλουν όταν γεράσουν» δήλωσε η Άλεν.
«Όμως το μικρό ποσοστό όσων έχουν μόνο ευνοϊκούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου μετά τα 40 τους αποτελεί πρόκληση για όλους μας να διατηρήσουμε ή να υιοθετήσουμε υγιεινούς τρόπους ζωής πιο νωρίς στη ζωή μας. Επειδή οι παράγοντες κινδύνου και οι συνέπειές τους συσσωρεύονται με τα χρόνια, ακόμη κι αν κανείς στη μέση ηλικία έχει ήδη τέτοιους κινδύνους, ποτέ δεν είναι αργά για αρχίσει να ασκείται, να τρώει σωστά και να θεραπεύσει την υπέρταση, τη χοληστερίνη ή τον διαβήτη του» πρόσθεσε.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Διαβάστε επίσης:
Το top 5 των καλύτερων τροφών για την υγεία της καρδιάς
Τι αποκαλύπτουν οι άσπρες τρίχες για την υγεία της αντρικής καρδιάς
Τα μυστικά των Τσιμάνι, των ανθρώπων με τις «πιο υγιείς καρδιές στον κόσμο»