ΥΓΕΙΑ

Έμφραγμα vs. ανακοπή καρδιάς: Ποιες οι διαφορές-κλειδιά μεταξύ των δύο

Το έμφραγμα και η ανακοπή καρδιάς αποτελούν επείγουσες καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα ώστε να αποκατασταθεί η καρδιακή λειτουργία και να σωθεί η ζωή του πάσχοντα. Αυτό είναι το μόνο κοινό σημείο μεταξύ των δύο, αφού κατά τα άλλα διαφέρουν ως προς τις αιτίες, τα συμπτώματα και την εξέλιξή τους.

Έμφραγμα vs. ανακοπή καρδιάς: Ποιες οι διαφορές-κλειδιά μεταξύ των δύο

Έμφραγμα

Το έμφραγμα αποτελεί «κυκλοφορικό» πρόβλημα, αφού προκύπτει λόγω περιορισμού της ροής αίματος σε κάποιο τμήμα της καρδιάς. Πρόδρομος του εμφράγματος είναι συνήθως η στεφανιαία νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από σταδιακή συσσώρευση πλάκας στο εσωτερικό των αρτηριών. Εάν αποκοπεί τμήμα της πλάκας, σχηματίζεται στη συνέχεια θρόμβος που φράζει την αρτηρία και κατ’ επέκταση εμποδίζει την παροχή αίματος –άρα και οξυγόνου– στην καρδιά. Χωρίς επαρκή αιμάτωση και οξυγόνωση, το επηρεαζόμενο τμήμα της καρδιάς αρχίζει να πεθαίνει. Όσο καθυστερεί η παροχή βοήθειας στην περίπτωση αυτή, τόσο μεγαλύτερες είναι οι βλάβες στην καρδιά.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του εμφράγματος είναι τα εξής:

- πόνος ή δυσφορία ψηλά στην κοιλιά, στο στήθος, στα χέρια, στο σαγόνι ή ανάμεσα στις ωμοπλάτες,

- σφίξιμο στο στήθος, στον αυχένα, στα χέρια,

- ακανόνιστος καρδιακός παλμός (αρρυθμία),

- ζαλάδα,

- ασυνήθιστη κόπωση,

- κρύος ιδρώτας,

- δυσπεψία, ναυτία, τάση προς έμετο,

- δύσπνοια

Σε περίπτωση εμφράγματος, απαιτείται να καλέσετε αμέσως ασθενοφόρο ή να μεταφέρετε τον ασθενή στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

bigstock 124956665

Ανακοπή

Η ανακοπή αποτελεί «ηλεκτρικό» πρόβλημα, αφού προκύπτει λόγω δυσλειτουργίας στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς. Η ανακοπή συνεπάγεται ότι η καρδιά χτυπά ακανόνιστα ή ότι σταματά εντελώς να χτυπά, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η φυσιολογική ροή αίματος προς τον εγκέφαλο και τα λοιπά ζωτικά όργανα. Η ανακοπή καρδιάς μπορεί να επέλθει έπειτα από έμφραγμα ή κατά την ανάρρωση από έμφραγμα. Χωρίς άμεση ιατρική παρέμβαση, η ανακοπή μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο σε διάστημα μόλις 8-10 λεπτών.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα της ανακοπής είναι τα εξής:

- περιστροφή των ματιών προς τα πίσω,

- απώλεια των αισθήσεων,

- διακοπή αναπνοής,

- μελάνιασμα,

- διακοπή παλμού

Σε περίπτωση ανακοπής, απαιτείται να καλέσετε αμέσως ασθενοφόρο και, μέχρι να καταφθάσει, να παρασχεθεί στον ασθενή καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση από άτομο που γνωρίζει καλά την τεχνική. Εάν είναι διαθέσιμος απινιδωτής, συνιστάται να χρησιμοποιηθεί ώστε να επανέλθει ο καρδιακός παλμός.

Πηγή: prevention.com

Δείτε κι αυτό:

Πόνος στο στήθος: Πότε «δείχνει» έμφραγμα και πότε καούρα