Παιδικές αλλεργίες: Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή της μητέρας στην εγκυμοσύνη & το θηλασμό
Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 4 παιδιά σήμερα υποφέρει από κάποια αλλεργία.
Οι περισσότερες από τις αλλεργικές παθήσεις είναι χρόνιες. Στις κύριες αλλεργικές παθήσεις περιλαμβάνονται η αλλεργική ρινίτιδα, το αλλεργικό άσθμα, η ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα) και οι τροφικές αλλεργίες.
Η διατροφή της εγκύου παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των παιδικών αλλεργιών.
Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που καταναλώνουν ιχθυέλαια στην εγκυμοσύνη ή την περίοδο του θηλασμού μειώνουν τον κίνδυνο τα παιδιά τους να εκδηλώσουν άσθμα, τροφικές αλλεργίες ή αλλεργική ρινίτιδα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής μελέτης, παιδιά που κατανάλωναν ψάρια αλλά και όσα λάμβαναν ιχθυέλαια μέσω του θηλασμού πριν την ηλικία των 11 μηνών είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών.
Σύμφωνα με την Karin Jonsson, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Τσάλμερς στη Σουηδία, η κατανάλωση ψαριών σε μια οικογένεια φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο αλλεργιών.
Παιδιά που κατανάλωναν ψάρια και αυγά νωρίς στη ζωή τους φάνηκε να έχουν λιγότερες αλλεργίες, ενώ είχαν υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι στη γέννηση και στην ηλικία των 4 μηνών, τα υγιή παιδιά είχαν υψηλότερα ποσοστά EPA, ενός είδους ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα.
Η Jonsson εξήγησε ότι τα επίπεδα ανταποκρίνονταν στην πρόσληψη λιπαρών ψαριών από τη μητέρα. Οι μητέρες παιδιών με υψηλά ποσοστά ωμέγα-3 στο αίμα έτρωγαν πολλά ψάρια στην εγκυμοσύνη και στο θηλασμό και αυτό φάνηκε και στο μητρικό γάλα.
Διαβάστε επίσης:
Οι «κακές» συνήθειες των παιδιών που τα προστατεύουν από τις αλλεργίες