Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη και γιατί
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το ανοσοποιητικό σύστημα της μέλλουσας μητέρας λειτουργεί λιγότερο αποδοτικά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος τροφιμογενών λοιμώξεων.
Διάφοροι μικροοργανισμοί, όπως βακτήρια, ιοί και παράσιτα, αλλά και μέταλλα ενδέχεται να διαπεράσουν τον πλακούντα και να βλάψουν το αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Στο γράφημα που ακολουθεί θα δείτε μερικές από τις τροφές που πρέπει να αποφεύγει μια μέλλουσα μητέρα λόγω του αυξημένου κινδύνου μετάδοσης βλαβερών μικροοργανισμών ή μεγάλης ποσότητας μετάλλων.
Τι να αποφεύγετε
- Μαλακά τυριά από μη παστεριωμένο γάλα: Κίνδυνος μόλυνσης από εσερίχια κόλι ή λιστέρια
- Ωμές ζύμες για μπισκότα ή κέικ: Κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα
- Ξιφίας, βασιλικό σκουμπρί, πλακολεπιδόψαρο: Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο
- Σούσι: Κίνδυνος μόλυνσης από παράσιτα ή βακτήρια
- Μη παστεριωμένοι χυμοί: Κίνδυνος μόλυνσης από εσερίχια κόλι
- Μη παστεριωμένο γάλα: Κίνδυνος μόλυνσης από καµπυλοβακτηρίδιο, εσερίχια κόλι, λιστέρια, σαλμονέλα
- Έτοιμες σαλάτες: Κίνδυνος μόλυνσης από λιστέρια
- Ωμά θαλασσινά (π.χ. στρείδια): Κίνδυνος μόλυνσης από το βακτήριο δονάκιο
- Ωμοί βλαστοί (π.χ. ραπανάκι, αλφάλφα): Κίνδυνος μόλυνσης από εσερίχια κόλι ή σαλμονέλα
Διαβάστε επίσης:
Διατροφή για εγκυμοσύνη: Η βιταμίνη που προστατεύει από την παιδική παχυσαρκία