Προληπτική μαστεκτομή: Σε ποιες περιπτώσεις συνιστάται
Γυναίκες υποψήφιες για προληπτική μαστεκτομή είναι όσες έχουν πολύ βαρύ οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή έχουν συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού που παρουσίασαν τουλάχιστον έναν καρκίνο μαστού ή άλλες δύο περιπτώσεις καρκίνου (μαστού, ωοθηκών ή εντέρου) στο στενό οικογενειακό περιβάλλον (αδέλφια, ξαδέλφια ή θείοι).
Πριν γίνει η επέμβαση, οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε γονιδιακές εξετάσεις BRCA 1 και BRCA 2, οι οποίες εκφράζουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.
Εάν ο ένας δείκτης είναι θετικός, οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού φθάνουν το 60% – οπότε η απόφαση για την επέμβαση είναι προσωπική επιλογή της γυναίκας. Αν και οι δύο δείκτες είναι θετικοί, οι πιθανότητες φθάνουν το 99% και υπάρχει απόλυτη ένδειξη για προληπτική μαστεκτομή.
Η αποκατάσταση γίνεται σε δύο στάδια. Το πρώτο περιλαμβάνει την τοποθέτηση διατατήρα ιστών κάτω από τον θωρακικό μυ και γίνεται ταυτόχρονα με την υποδόρια μαστεκτομή. Μεσολαβεί ένα διάστημα περίπου δύο μηνών, κατά τη διάρκεια του οποίου γίνεται πλήρωση του διατατήρα με φυσιολογικό ορό (με σύριγγα), μέσω μιας ενσωματωμένης σε αυτό ειδικής βαλβίδας η οποία ανιχνεύεται με τον κατάλληλο μαγνήτη.
Κατόπιν, ο γιατρός περιμένει έναν ακόμη μήνα για να παγιωθεί η διάταση των ιστών (δέρμα-μύες) και προβαίνει στο δεύτερο στάδιο αποκατάστασης, που είναι η αφαίρεση του διατατήρα και η αντικατάστασή του με μόνιμα ενθέματα σιλικόνης, ενώ γίνεται και η τελική διευθέτηση των κρημνών και της θήκης.
Η νοσηλεία διαρκεί δύο ημέρες ενώ η ανάρρωση 3-4 εβδομάδες για κάθε επέμβαση.
Η επέμβαση εκτελείται από ομάδα χειρουργών (χειρουργός μαστού και πλαστικός χειρουργός) γιατί έτσι εξασφαλίζεται το μέγιστο ογκολογικό και αισθητικό ταυτόχρονα αποτέλεσμα.
Για προληπτικούς λόγους η γυναίκα πρέπει να έχει ψυχολογική υποστήριξη.
Διαβάστε επίσης:
Η «ανακατασκευή» του στήθους μετά τη μαστεκτομή παρατείνει την επιβίωση
Νέα έρευνα: Η διπλή μαστεκτομή δεν αυξάνει πάντα την πιθανότητα επιβίωσης